Margit Vea og Lise Galaasen: Mat for barn, Cappelen, 2007
Mange småbarnsforeldre ønsker å lage hjemmelaget mat til barna sine. Da kan det være nyttig med en bok til inspirasjon i mangel av kunnskap om barnekosthold og tid til å eksperimentere selv. Margit Vea og Lise Galaasen har skrevet Mat for barn som gir deg akkurat dette.
Boken inneholder et vell avoppskrifter på alt fra pålegg og matpakke til middager og desserter. De er delt inn i kapitler som følger barnets utvikling med alderen; fra den første spede begynnelsen til barnet fyller ett år og stort sett kan spise med resten av familien. Da er porsjonsberegningene ment for en hel familie.
Hvert avsnitt begynner med litt praktisk informasjon om hva som er lurt å introdusere og hva det er lurt å vente med og unngå i de forskjellige aldersgruppene.
De første rettene er enkle, men allerede i kapitlet for barn på seks til syv måneder er det oppskrifter på kjøtt/kyllingretter med flere forskjellige grønnsaker. Rettene er spennende og Fruktig kylling falt i smak her i huset. Det står i oppskriften om den er grei å fryse. Hvert avsnitt har egne seksjoner for desserter og generelle tips og råd om alt fra forstoppelse til holdbarhet i fryseren. Innimellom ar det noen oppskrifter der porsjonene virker veldig små, uten at det fremgår om disse er ment som tilbehør. Ellers er porsjonsberegningene fornuftige.
De to kapitlene i boka starter med en liten historie om et barns matopplevelser. Disse inneholder en god del nyttig informasjon, men det at barnet blir brukt som ”forteller” blir litt vel nusselig for meg. Det er tross alt en bok for voksne. Barnet mitt er ennå lite interessert hvis boka ikke kan spises og kokebøker vil nok uansett ikke være førstevalget for høytlesningen.
Boka er bundet sammen med spiraler, noe som gjør at den ligger flatt på benken og holder seg oppslått på riktig side. Det er masse bra oppskrifter, men teksten mellom føles litt moraliserende. Jeg mener det bør være lov å ha ambisjoner om å lage mye mat selv, men innimellom ty til glass og ferdiggrøt.