Henning Knutsen, Sopp for nybegynnere, Aschehougs naturbøker 128 s.
Sopp for nybegynnere henvender seg til de som ønsker å plukke sopp, men som samtidig er engstelige for giftige sopper. Boken starter innledningsvis med noen gode råd om hva man bør ha med seg på sopptur, og fortsetter med en enkel beskrivelse av soppenes oppbygning, formering, næring og inndeling. Morsomt å lese hvis man er interessert i sopp – ellers er det bare å hoppe over de 10 første sidene og gyve løs på beskrivelsen av de forskjellige soppene.
Boken tar for seg de vanligste soppene i norsk natur og beskriver utseende, voksested og bruk. Store, informative bilder viser soppene fra alle sider på ulike alderstrinn.
Boken er krydret med små, morsomme historier om sopp, f.eks om hvordan Alexander Fleming oppdaget penicilin ved en feiltagelse i 1928. Han kom hjem fra ferie og oppdaget at de farlige stafylokokkene han dyrket var forurenset av en muggsopp som drepte bakteriene.
Boken beskriver 49 sopper og det holder lenge til vanlige soppsankere. Og selv om det finnes mer hendige soppbøker ute på markedet, f.eks innpakket i plast som gjør de greie å ha med seg på tur, tar denne det igjen i glimrende bilder og tekst. Og den er liten og lett og tar ikke stor plass i tursekken.
Innledningsvis forteller forfatteren at et mål med boken var å gi nybegynnere selvtillitt til å tørre og plukke sopp – og det har han lykkes med. Tydelige bilder og beskrivelse av forvekslingarter gir trygghet. Dessuten er det et eget kapittel om giftsopper og symtomer på forgiftning.
Jeg kan ikke skryte av mye erfaring med sopp. En tiligere kjæreste var ivrig soppsanker og jeg plukker fremdeles de 4-5 sikre soppene han lærte meg. Men etter å ha lest denne boken kom lysten for fullt til å dra ut i skogen og utvide reportoaret.
Og som prikken over i’en har boken noen oppskrifter – hva sier du f.eks til eggerøre med svart trompetsopp eller sopp-ratatouille? Den eneste bittelille innvenning mot boka var at den med hell kunne ha inneholdt flere oppskrifter. Men sammenlignet med de 5-6 andre soppbøkene jeg har lest – er dette er den absolutt beste.