Kulturnyheter

Svensk bonderomantikk

Selma Lagerlöf: Mårbacka, Oversatt av Per Quale, Forlaget Oktober, 2005, 284 sider

lagerlof_marbackaSelma Lagerlöf er en av Sveriges mest kjente forfattere, hun levde fra 1858 til 1940. Hun vokste opp på idylliske Mårbacka gård i Värmland, gården hadde da vært i Lagerlöfs familie i generasjoner. Hun debuterte med Gösta Berlings saga etter at hun hadde vunnet en konkurranse i tidsskriftet Idun. Debutromanen fikk blandede kritikker, men Selma Lagerlöf fortsatte å skrive. I 1909 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur. For noen av prispengene kjøpte hun tilbake Mårbacka som familien hadde mistet i 1884. Hun restaurerte gården og den er åpen for besøkende den dag i dag. Vel tilbake på gården begynte Selma Lagerlöf å renskrive sine barndomsmemoarer. Første del av erindringstrilogien, Mårbacka, ble utgitt i 1922. Etter den fulgte Ett barns memoarer i 1930 og Dagbok i 1932. 

Selma Lagerlöf forteller historien om sin oppvekst fra hun var omtrent tre og et halvt år. Vi får bli kjent med foreldrene og søsknene, farmoren, barnepiken og alle de andre som var knyttet til og bodde på gården Mårbacka. Selma selv blir syk og hele familien drar for å tilbringe noen helsebringende sommermåneder ved sjøen i Strømstad. Løytnant Lagerlöf er en sosial mann og hvor enn han drar blir han kjent med mennesker som kan fortelle de utroligste historier. Gjennom historier Selma selv ble fortalt som barn blir vi også kjent med dem som har bodd på Mårbacka i generasjoner bakover.

Erindringsromanen Mårbacka er en koselig og varm historie, nesten en Astrid Lindgren for voksne. Den gir et lite innblikk i livet i Sverige rundt 1860 og noen tiår bakover i tid. De mange anekdotene og familiehistoriene viser hvordan noen tradisjoner har endret seg og noen er de samme. Det er morsomt å høre hva familien Lagerlöf og omgangskretsen deres gjorde for å more seg. De forteller skrøner, setter opp teaterstykker, driver gjøn med gamle damer og spiller opp til dans. Jeg imponeres også stadig over alt de fikk til uten alle de hjelpemidlene vi i dag anser som nødvendige. Selma Lagerlöfs Mårbacka er trivelig lesning som jeg gjerne anbefaler videre, og jeg gleder meg til å lese de to neste bøkene i serien.

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …