Kulturnyheter

Ta lappen, sa NRK

Scenearbeiderne bes om å ta lappen – i dreieskivekjøring.

Scenen: relativt komplisert. Alle fotos: Kulturspeilet
Scenen: relativt komplisert. Alle fotos: Kulturspeilet

Dette er NRK’s enkle oppskrift på å løse problemene med sceneteknikken på den nye operaen i Bjørvika. Tidligere i uka ble det kjent at ytterligere forestillinger må utsettes og sesongsprogrammet delvis legges om som følge av problemene med innkjøringen av den nye sceneteknikken.

Noen og enhver skvatt da en NRK-medarbeider i fulle alvor lot sende ut i eteren anbefalingen om at scenerarbeiderne i hvert fall burde sørge for å ta lappen – i dreieskivekjøring. Man bør ikke kjøre bil før man er kvalifisert til det var den underforståtte meningen.

Alle fotos: Kulturspeilet
Alle fotos: Kulturspeilet

Vi er av dem som tar dette ganske kaldt. Problemer med sceneteknikken var kjent for oss i femten måneder før åpningen. Over et halvt år på forhånd fikk vi slått fast i ganske overbevisende form at det spøkte for alvor for åpningsforestillingen, Jorden rundt på 80 dager. Dette var hverken rykter på byen eller sladder langs en viss bardisk men uttalelser fra hold så sentralt i byggeprosessen det kommer å bli. Dessuten vet vi fra fra liknende både hjemme og ute at det gjerne skjer uforutsette ting når man skal ta ny teknikk i bruk. Det er verdt å minne om gjenåpningen av Covent Garden, britenes nasjonalopera, for knappe ti år siden. Her låste alt seg med den følge at direktøren selv måtte ned på gulvet og skyve kulisser som sto bom fast midt under forestillingen.

Derimot mener vi at seriøse media bør ha en noenlunde seriøs og edruelig holdning til det som skjer i verden. Uttalelsene som nå ser ut til å bli legendariske i negativ forstand stadfester hvor liten kunnskap det er ute og går selv i vår statskringkasting, og vitner om liten kunnskap.

Dreieskiver er noe vi befattet oss med ‘før i tiden’, eksempelvis det monsteret på femten tonn som ble installert i tysk jern i tidene rundt første verdenskrig på Nationaltheatret eller det som dukket opp på Youngstorget noen år seinere.

Sceneteknikken i Bjørvika skal omfatte bevegelser som ikke bare går rundt, men opp og ned, sideveis og fram og tilbake. Det blir å styre et kompleks univers hvor underscene og loft samtidig er i bruk. Det blir å sammenlikne med et tredimensjonalt rom. Enhver som såvidt har vært i berøring med dataverdenen vet at forskjellen mellom det to-dimensjonale, som du opplever ved å lese dette her og nå, og det tredimensjonale er som natt og dag. I Bjørvika skal tolv personer – kalt operatører – stå ved hver sin pult og styre dette. Dataprogrammet er for å si det mildt relativt komplisert

Derfor virker det mer enn dumt å slenge ut slike flåsete bemerkninger som NRK har gjort seg skyldig i. Det blir arrogant og bedrevitersk og det rammer folk helt urettferdig.

Vi har ofte registrert medarbeidere i vår statskringkasting som fomler med sine båndopptakere og opptaksutstyr – og faktisk i et tilfelle trengte hjelp av oss til å snurre tapen i gang. Men vi vil fortsatt holde oss for gode til å hevde at ansatte i NRK bør inneha lappen før de rykker ut på oppdrag for lisensbetalernes regning. Den slags blir for dumt.

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …