Kulturnyheter

Takemitsus regndråper og vindstøy

Takemitsu: Day Signal – Signals from Heaven I, Quotations fo Dream*, How Slow the Wind, Twill by Twilight, Archipelago S., Dream Windows, Night Signal – Signals from Heaven II
*for første gang på CD
London Sinfonietta dir.: Oliver Knussen Deutsche Grammophon 20/21 453 495-2

Takemitsu_QuotationsToru Takemistu døde for tre år siden. Han var i særklasse Japans mest kjente toneskaper internasjonalt. Det var gjennom Kurosawas store film Ran at de fleste fikk stifte bekjentskap med hans musikk. Han er en særpreget komponist med et stort antall verk bak seg av en langt annen karakter enn denne filmmusikken.

Takemitsus komposisjoner særpreges av hans naturopptatte minimalisme. Han sprer ikke om seg med effekter. Tonebildet er kort og konsentrert, vi får høre rolige ‘riff’ som umiddelbart assosieres med vann, suset av vind eller andre naturalistiske effekter. Vann-begrepet går igjen i mye av hans musikk.

Disse tonemalende komposisjonene er behagelige å lytte til – i små porsjoner. En hel CD med hans musikk kan bli litt for ensformig. Men det er vakkert og behagelig for øret.

I tittelsporet (1991) til denne CD’en siterer han Debussy og La Mer. Her kommer ‘vannet’ inn i stemningsfulle små vignetter av nesten impresjonistisk karakter. Han dediserte verket til PauI Crossley og Peter Serkin som urframførte det og også er solister her. Det bærer undertittelen: Say sea, take me! etter et dikt av Dickinson.

I andre verk siterer han vinden. Også How Slow the Wind bærer sin tittel etter et dikt i av Dickinson. To korterer verk – Signals from Heaven I/II – har klare referanser til Messiaen. Dream Window har navn etter en Zen-Buddhistprest fra Muromachi-perioden, Muso Soseki (1275-1351) – står for drøm (mu) og vindu (so) – som var kjent for sin hage-design. Japanske hager er også et tema som går igjen i Takemitsus musikk.

London Sinfonietta og Oliver Knussen arbeidet nært med Takemitsu den siste delen av hans liv. De urframførte flere av hans verk og bidro til å introdusere ham for vestlige ører.

Deutsche Grammophon vil med denne serien løfte vår oppmerksomhet mot morgendagen. Den musikken som skapes i dag er klassisk i morgen. Etter sine braksuksesser sist år med Beethoven-serien og jubilerumsserien, er det på tide å se framover for verdens ledende plateselskap.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …