Kulturnyheter

Terapeuten

Det er psykologi det går i, en krim-sjanger som absolutt har sine tilhengere, skrevet av en psykolog om en psykolog. Det som er styrken i denne boka er at forfatteren selv er psykolog og behandler emnet på en fagmessig forsvarlig og imponerende måte.

Helene Flood gjør sin krim-debut med denne boka og hun kommer så avgjort meget bra fra det. Hun har laget et krim-plott som er imponerende og her nytter det ikke å gjette løsningen før siste setning er lest! Men de tegningene hun gjør rundt plottet er også imponerende.

Helene Flood: Terapeuten, Aschehoug forlag 2019, 420 s.

foto: Aschehoug

Her er hovedpersonen, jeg-fortelleren, psykolog med privatpraksis. Forfatteren er selv psykolog så her er vi på trygg grunn. Mannen er arkitekt i nyetablert arkitektfellesskap. Huset deres er et endeløst kaos av stadige opp-pussingsprosjekter. Boka følger ekteparet gjennom flere faser av livet, opp-og nedturer, de vanlige konflikter. En kan anskje si at dette utgangspunktet er velkjent i krimlitteratur som annen litteratur men her blir det spenning fordi forfatteren evner å servere oss dette på en ny og overraskende måte.

Den trygge grunnen og familielylken er slettes ikke slik den skulle være. En rekke ting bringer forstyrrelser og ubalanse inn. Det fremste er at mannen finnes myrdet etter å ha avgitt en løgnaktig beskjed til kona.

Sakte sirkles veven inn. Her gjelder det å lese langsomt, få med seg detaljer og ikke tro at løsningen finnes på neste side. Vi får med oss mystiske skritt og hemmelige besøk nattestider i huset hvor bokas jeg-person nå er alene. Det er på grensen av grøss. Ta da også med mørke grantrær og mystiske lyder i nattesmørket. Joda!

Men løsningen er rasjonell nok og inneholder velberegnete spark til enkelte av våre samfunnsdebattanter. Når vi endelig kommer til de aller siste sidene.

En krim-debut som avgjort vil stå seg av de absolutt bedre i høst. Dette er forfriskende og intelligent krim fra en debutant. Vi ønsker Helene Flood lykke til videre.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …