Grieg: Klaverkonsert a-moll*, Bryllupsdag på Troldhaugen#, Albumblad op. 28 nr. 1#, Albumblad op. 28 nr. 2#, Erotikon#, Til Våren*,, Fiolinsonate i c-moll§, Percy Grainger – klaver*, Edvard Grieg – klaver#, Øyvind Bjorå – fiolin§, Rex Lawson – pianolist§. På klaverkonserten i a-moll: Kristiansand Symfoniorkester – dir.: Rolf Gupta, Lindberg 2L 2L60SABD
Det er ren magi, det er trylleri, trollskap, du vil rett og slett ikke tro det. Men faktum er at på den nyeste utgivelsen til energiske Lindberg Lyd på Skullerud spiller Edvard Grieg tre av sine klaverstykker, og kanskje det mest elegante av dem alle, Bryllupsdag på Troldhaugen. Hvordan er det mulig? Dette er ingen støvete plate med opptak som om Den Røde Hær har trampet over både en og to ganger. Her er lyden krystallklar på et klaver av i dag. Nettopp: i dag!
Men det er Edvard Grieg som spiller. Hans innspilling er overført til i dag og avspilles på et klaver av i dag. Mysteriet heter pianola – automatpiano. Det kan rett og slett beskrives som en slags analog datamaskin. Det vil si at i stedet for sifferkombinasjoner har vi fysiske perforeringer som er stanset ut på ruller. Gjennom kompliserte prosesser er de koblet til et klaver og overført til vår tid. Teknikken kom i bruk rett etter århundreskiftet 1800/1900. En rull kan altså bestemme hva et piano skal spille. Det er altså Griegs egen innspilling fra 1906 som gjennom mekaniske prosesser og papir-perforeringer (!) får klaveret til å utføre spillet.
Sånn sett har disse fire klaverstykken helt unik betydning. Det gjør oss i stand til å høre hvordan mesteren selv ville utføre sine komposisjoner. Det er helt enestående rett og slett. Hvordan det skal bedømmes? Der står vi helt stille – vi er helt stumme av æresfrykt for at det er komponisten selv vi hører i et stykke som vi selv balet med som seksåring.
Det andre opptaket er fra 1922 og er vennen Percy Graingers tolking av a-moll konserten. Grainger som også er komponist var en beundrer av Grieg og Griegs musikk. Det bemerkelsesverdige ved dette opptaket er at det ble spilt inn med orkester i 1922. Denne orkesterlyden er så med dataens hjelp fjernet og erstattet med digital lyd med Kristiansand Symfoniorkester. Percy Grainger spiller friskt og feiende og er sånn sett atskillig anerledes enn vår tids gjennomsnittstolkinger.
Likesom med Griegs eget spill er det fascinerende å oppleve hvordan Griegs venn tolket denne konserten. Han har også gjort en innspillling av Til Våren.
Lindberg Lyd har tidligere stått for epokegjørende lydproduksjon, noe som hart ført det lille selskapet fra en kjeller på Skullerud helt i verdenstoppen med flere Grammy-nomineringer til følge.
Også denne ugivelsen er spilt inn i både Blue Ray-teknikk og vanlig surround-format. Det låter nesten utrolig, men dette er Edvard Grieg himself i surround og Blue Ray. Alive!
En sensasjon!