Hanne Vibeke Holst: En lykkelig kvinne, Gyldendal 2001 387 s.
Therese Skårup har alt; den flotte mannen hennes er tv kjendis med god råd, hun har en vakker datter, nytt hus og har nettopp fått en prestigefylt jobb i nyhetsavdelingen på tv.
Hun reiser til Budapest for å intervjue Peter Lucas, et internasjonalt finansgeni som har engasjert seg i konflikten på Balkan og donerer penger til forskjellige grupper der. I Budapest møter Therese Miklos, en anerkjent fotograf, og hun forelsker seg hodestups.
Hun drar hjem til København etter å ha fullført intervjuet. Forelsket som hun er, gjør at hun stiller spørsmål ved sitt forhold til Paul, og saken blir ikke bedre da faren hennes dør og etterlater seg mer enn noen penger og et hus. Han har nemlig skrevet et brev som skal åpnes etter hans død.
Therese reiser tilbake til Budapest og videre til Romania for å lage reportasjer, og mens hun er der åpner hun brevet fra faren. Brevet, inntrykkene av elendighet blandet med optimisme hos lokalbefolkningen, forelskelsen i Miklos og den dårlige samvittigheten ovenfor Paul, får til slutt Therese til å bryte sammen. Hun tvinges til å ta en beslutning.
Dette er den tredje boka om Therese. Den første Thereses tilstand er tidligere anmeldt hos Kulturspeilet.
Holst er tidsriktig i og med at hun skriver om den moderne kvinnen som vil ha alt. Om måten å takle det på uten å gå på akkord med seg selv. Er det mulig, eller må man velge enten karriere eller barn?
Aktuelt blir stoffet også, når bakgrunnshistorien er konflikten på Balkan, sigøynernes historie, terrorisme og selvsagt kjærlighet.
Holst er selv journalist og vet hva hun snakker om, noe som gjør det hele lett å lese fordi hun skriver bra og historien er troverdig.
I tillegg vil kvinner rundt de tredve + – nok kjenne seg igjen.
Et pluss er det at der avslutningen tydet på hastverk i den første boka, har hun her tatt seg tid til å fullføre med stil.
En bok for kvinner i alle aldre og for menn som har lyst til å forstå noe om kvinner.