Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker – 2. sykdommen, Vigmostad Bjørke 2013, 282 s.
De tre bøkene til Jonas Gardell – Tørk aldri tårer, del en, to og tre– henter sitt tema fra tiden med den mer eller mindre hysteriske stemningen som hersket i Sverige da AIDS-epidemien for alvor brøt ut på 1980-tallet.
Jonas Gardel, foto: Kulturspeilet
Gardell har formet en historie rundt en gjeng venner som opplever denne tragedien i sin midte.
I den andre boka er fokus på de to unge vennene Benjamin og Rasmus. Det er nå sykdommen bryter ut. Noen rives vekk, andre tar selvmord når de får visshet om den positive diagnosen.
Det er tidvis en slags dokumentarroman som stadig kommer inn med klipp og sitater fra den offentlige debatten i Sverige på dette tidspunktet.
Romanen gjør sterkt inntrykk. Ikke bare for den fortvilelse som preget miljøet og de menneskene som ble rammet, men også for den rystende uvitenheten og middelalderske tankegangen som preget store deler av det offentlige Sverige på dette tidspunktet.
Slik var det også i Norge. Også her ble det blandet inn holdninger med bakgrunn i fordommer og overtro. Vi må gjerne bli minnet om dette, det ligger tross alt ikke mer enn tredve år tilbake i tid. Særlig opprørende er det lese om den holdningen som hersket i store deler av helsesektoren, særlig blant sykepleiere og leger. At disse rent ut sagt middelalderske holdningene eksisterte den gangen – og eksisterer mer eller mindre også i dag, som vi har sett i abortsaken – er opprørende.
Der jeg ímidlertid hadde større vansker er at Gardell har en tendens til å gjenta seg selv. Han gjør stor bruk av konflikten som melder seg til de to unge guttenes oppvekstmiljø som hadde bakgrunn i tildels trangsynte kristne sekter. Stadig vekk kommer det til konflikt mellom troen og de valgene de foretar i livet sitt. Den stadige dårlige samvittigheten overfor foreldre og familie opplever jeg stadig å møte igjen i teksten.
Dette har dels bakgrunn i at Gardell har valgt en delvis journalistisk form med hopp fra en episode til en annen over et lengre tidsspektrum. Handlingen skjer på kryss og tvers i tid og ikke kronoloogisk.
Jonas Gardells bøker er filmet som TV-serie. Serien har vakt betydelig oppsikt, ikke minst i Sverige men også her hjemme.