Berio: Sinfonia (1968), Ekphrasis (1996)
Gøteborg Symfoniker dir.: Peter Eötvös Deutsche Grammophon 20/21 00289 477 5380
Ikke før hadde vi skrevet om verket i forbindelse med vår omtale av Berios orkestertranskripsjoner, før det dukker opp i en nyinnspilling med Gøteborg Symfoniker.
Berios Sinfonia er et 68-verk tvers igjennom. Det ble skrevet og urframført dette året. Det bærer mye av tidens ånd i seg med tekster som knyttes til Martin Luther King. Men først og fremst er det den mektige tredjesatsen som dominerer med Berios bruk av Mahler.
Det er fra annensymfonien han låner sitt materiale. Mahler blir liggende under i hele satsen mens Berio utfolder seg på ‘overflaten’. Her styres tekst- og musikkbrokker sin vei i kakafonien. Det er mesterlig gjort med Mahlers grunnstruktur og rytmer liggende under.
Jeg er av dem som alltid har hatt et nært forhold til dette verket. Jeg skaffet meg det tidlig og har hatt den ‘klassiske’ innspillingen med The Swingle Singers i mange år. Jeg har alltid latt meg fascinere av dette verket. For meg er det en av vår tids store klassikere, om ikke denklassikeren. Ikke minst skyldes dette at Berio har lagt mye av tidsånden i dette verket. Du fornemmer klart og tydelig at dette er et verk fra en komponist som vet hva han vil og som er bevisst i forhold til den verden han lever i.
Om ikke 68-opprøret kommer så direkte inn i tekstene, kan man likevel ikke unngå å fornemme det året det var skrevet i. La oss heller ikke glemme at det var rundt denne tiden at Mahler for alvor ‘slo gjennom’ og ble en komponist som alle fikk et forhold til. Og kommunisten og den tidligere partisanen Berio gjemmer ikke sin politiske overbevisning i tekstbrokkene.
Det andre verket på denne CD’en er den nyere komposisjonen Ekphrasis. Klart forskjellig fra hans store symfoniske verk er dette en komposisjon med klare trekk tilbake til komponistens Darmstadt-bakgrunn. Derfor er det prisverdig at det bringes sammen med hans klassiske Sinfonia.
Også et pluss for Gøteborg Symfoniker. Komponisten og dirigenten Peter Eötvös har samarbeidet tett med orkesteret i lang tid og han vil også dirigere det ved flere anledninger kommende sesong. Orkesteret viser her at det er ikke redd for å gyve løs på samtiden.
Denne sommeren har brakt oss to store Berio-utgivelser. Luciano Berio (1925 – 2003) er den tredje store komponisten -de to andre er Stockhausen og Boulez – fra den generasjon som har preget den nye tids musikkbilde og som har hatt den største innflytelsen på musikk skapt etter 1960. Men han er også den av de tre komponistene som har hatt størst messig appell for publikum.
Vi fryder oss med utgivelser som dette.