Kulturnyheter

Vi er alle afrikanere

Hilaire Walden: Couscous og andre eksotiske retter fra det afrikanske kjøkken , (North African Cooking Exotic Delights from Morocco, Tunisia, Algeria and Egypt), Grøndahl Dreyer 1998

Walden_CouscousEn matbok til å få skikkelig appetitt av!

Dette er en reise i såvel spennende – og enkle! – matretter, som i hele Nord-Afrika, nesten en hel verdensdel, og dermed innføring i en hel kultur.

Men den norske tittelen er gal. Det er ikke Afrika som kontinent som er det gastronomiske utgangspunktet, men den nordlige delen. Rettere det gamle Mahgreb-riket som for to tusen år siden lå der Marokko, Tunis, Algerie og Libya ligger i dag. Der bodde berbere, beduiner og andre. Gjennom århundrene kom påvirkninger i matveien, fra tyrkere, arabere og også fra Europa, i første rekke Frankrike.

Denne sammensmeltingen har gitt regionen en helt særegen matkultur.

Couscous’en står sentralt i det nordafrikanske kjøkkenet. Men her løper tennene dine fort i vann når du presenteres for den ene smaksbomben etter den andre. Særlig av kaker og snacks er det ikke måte på hvilken rekke av søtsaker som finnes.

Lam er hovedbestanddelen i all kjøttmat. Men bruken av fisk har også en bred plass i dette kjøkkenet.

Dette er ikke bare en kokebok. Det er også en presentasjon av en hel kultur, gjort med ydmykhet og forstand.

Ingrediensene henter du på hjørnet, nå som innslaget av fremmedkultur er blitt så stort at vi kan kjøpe maten i den nordafrikanske dagligvareforretningen på Grønland eller Tøyen.

Vi er alle (nord-)afrikanere…

 

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …