
Vil valkyriene vekke kong Arthur fra hans ettusenfemhundreårige søvn?
Det er britiske The Guardian som i dag spekulerer over dette. For i Glastonbury hvor sagnkongen angivelig skal være begravet på Glastonbury Tor vil The English National Opera framføre en forkortet versjon av Wagners Die Walküre med vekt på tredje akt, som åpner med Valkyrierittet, det mest berømte musikkpartiert fra anslagsvis femten timers musikk i Nibelungen-ringen. Det skal bli vanskelig å ligge rolig i sin hvile når åtte valkyrier skriker ut sine krigerhyl akompagnert av et orkester på 91 medlemmer.
Denne framføringen vil være høydepunktet på årets Glastonbury-festival. Det er ventet at et ytterst blandet selskap vil fronte de antatt 100 000 tilskuerne på utendørsfestivalen. Paul McCartney og Oasis har allerede varslet at de vil være der – på scenen – men synger neppe de krevende sangpartiene med sammen med Wotans krigerske døtre, Hojotohoo!

100 000 på en utendørsfestival vil i så fall bli temmelig mange og en begivenhet som kommer opp mot Isle of Wight eller Rolling Stones i Hyde Park i 1968. Det vil bli en helt unik anledning til å presentere opera for et ungt publikum, for Valkyrierittet burde være kjent for de fleste fjortiser, brukt som det er som mobilringesignal, i reklamesnutter og ikke minst fra filmen Apocalypse Now.
Glastonbury har foruten sin festival blitt et slags pilgrimsted hvert år for de som har alternative trosoppfatninger om jordens og menneskenes tilblivelse utenom kristendommen.

Det er historisk grunn for til stedet i Wales knytter det seg mange sagn. Kong Arthur som på et vis også er knyttet til Nibelungen-sagnene er kanskje bedre kjent fra legenden om den hellige Gral, et sagn Wagner forøvrig tok bruk av i sin siste opera, Parsifal. Tristan og Isolde-legenden stammer også herfra, et annet tema for en av Wagners operaer. Men kjent for alle er sagnet om det hellige sverdet Exalibur, et sagn som også fant veien inn i førsteakt i Wagners Die Walküre. Og hvem kjenner vel ikke til legenden om ridderne rundt det runde bord? Eller den bolde ridder Lancelot? Om ikke så annet enn gjennom Monte Pytons 1970-talls film?
Men så spørs det med kong Arthur da. Vil han stille opp og redde Englands ære når de krigerske hylene fra valkyriene skingrer i vei over hans gravplass?
Denne framføringen vil bli den endelige testen på myten om kong Arthur, fastslår The Guardian i dag.