Kulturnyheter

Thomas Harding: Hanns og Rudolf

Harding_HansRudolfEn dokumentarbok skrevet like spennende som en thriller. Dette er hva Thomas Harding kan by på i denne boka som har sitt utgangspunkt i materiale han fant etter at hans grandonkel Hanns Alexander døde i 2006. Det viste seg at han var den som ledet jakten på å oppspore og finne den beryktede kommandanten i utryddelsesleiren Auschwitz, Rudolf Höß, i de kaotiske fredsdagene i 1945.

Han hadde holdt på hemmeligheten om sin krigsinnsats i alle år etter krigen. Når fortellingen trenger ned i hans og hans families historie og bakgrunn folder det seg ut et bredt lerret av fascinerende hendelser.

Thomas Harding: Hanns og  Rudolf. En tysk jødes jakt på kommandanten i Auschwitz. Vega forlag 2016 355 s.

AuschwitzParallelt er lagt til historien om Rudolf Höß, SS-mannen som ble sjef for den verste av alle tyske utryddelsesleire under krigen. Selv sto Höß  fram i de senere rettsforhandlingene og sa at rundt 4,5 millioner døde, mest gasset i hjel, under hans tid som kommandant i leiren. Han var også den som ‘effektiviserte’ et utryddelsesystem som skulle stå i tjeneste for det han var overbevist om, at det gjaldt å utrydde den jødiske befolkning fra jordens overflate. Han ble tidlig en personlig venn av SS-sjef Himmler og trodde fullt og fast på det som ble sagt.

krematorierDrapene skjedde gjennom bruk av blåsyre – Zyklon B. Likene ble så brent i store ovner. De som ble satt til å utføre dette var en Sonderkommmando som selv besto av fanger som så sto for tur til å bli gasset i hjel. Flesteparten av de 560 norske jødene som ble deportert under krigen havnet i Auschwitz. Bare ytterst få overlevde. Marte Michelet har behandlet dette grundig i sin bok Den største forbrytelsen.

Blåsyre - Zyklon B
Blåsyre – Zyklon B

Disse forbrytelsene – Holocaust – er i etterkant blitt sett på som det verste og mest avskyelige av forbrytelser som har funnet sted i historien.

Höß i fangenskap
Höß i fangenskap

Hanns Alexander kom fra en legefamilie i Berlin. Da trakasseringen av jødene for alvor skjøt fart utover på 1930-tallet flyktet familien til London. Her ble de en del av den økende jødiske minoriteten som søkte skjul fra nazistenes forfølgelse. Han lot seg tidlig verve til den britiske hæren, noe han så på som en selvfølge for å bekjempe Hitler og nazismen.

I de kaotiske dagene ved våpentilstanden i 1945 ble han leder av en gruppe som skulle oppspore Rudolf Höß. Sporene pekte mot nord-Tyskland. Bare få kilometer fra den danske grense lå Rudolf Höß i skjul og ventet på en anledning til å komme over til Danmark og så til Sverige hvor han håpet på båtplass til Sør-Amerika, som mange toppnazister alt hadde gjort.

Boka er spennende skrevet men uten å legge spesiell vekt på det spekulative og handlingsmettede i så måte. Den er ærlig og forsynt med mange henvisninger og noter. Selv om utgangspunktet var å skrive historien om forfatterens grandonkel lar det seg ikke skjule at en svært fascinerende del er fortellingen om Rudolf Höß, hva slags menneske han var og hvordan han kunne bære denne balansegangen med å se tusener daglig bli ført inn i gass-kamrene og vite at han selv var ansvarlig for å ta livet av dem samtidig som han førte et rolig familieliv.

Sånn sett åpner denne boka opp for undring og spørsmål. Hvordan var det mulig? Og: kan slikt skjer igjen?

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …