Kulturnyheter

Filledokka

For all del, til å være spenningslitteratur og krim er denne boka av Adrian Cole av de absolutt bedre. Handlingen har driv og fart og du overlates ikke til så mange stillestående stunder.

Dette sagt fordi vi reiste bust umiddelbart ved lesing av den. Ikke direkte mot boka men mot sjablongene i den engelske sjangeren krim og spenning. Det er noe med engelskmenn som gjør at det enten blir det ’lukkete rom’/Agatha Christie, eller som denne, opptatt av bisarre og merkverdige ting. Det unaturlige og usannsynlige. Syke mennesker med tilsvarende fantasi. Blod og gørr. Så kan man si: handler ikke all krim egentlig om syke mennesker? Er det ikke det som gjør det ekstra pirrende og leselig? Jo kanskje. Men engelskmenn har i tillegg den egenskapen at for dem ligger det unaturlige og bisarre i blodet, det er en del av dem selv. Jo mer vanvittig, jo bedre! Og for noen av oss blir dette kanskje i meste laget, for mye blodsøl, møkk og dritt.

Adrian Cole: Filledokka, Vigmostad & Bjørke 2017 430 s.

Jeg er av dem som for lengst er lei av å lese om slikt. Derfor dette sagt. Dette er også en krim som faller inn under dette. Det ufyselige og makabre melder seg straks og fra da av blir jeg likesom ikke helt engasjert av denne boka. I tillegg kommer det usannsynlige og virkelighetsfjerne. Men jeg gjentar: til spenning-krim å være er dette en av de bedre, så mye sagt.

Jeg tar meg til å undres på hvorfor tilsvarende krim-bøker fra skribenter fra de nordiske land (med unntak av èn aktuell akkurat nå) har en helt annen atmosfære og handlingsrom og et helt annet og engasjerende driv uten å dra med for mye av gørra? Uansett er det befriende å åpne en Børjlind eller Rogneby fra vårens bøker og lese om knark, innvandrermafia og ungdomskriminalitet eller for den saks skyld om sør-afrikansk svindel med vin, jakt på tjuvfiske i Antarktis eller hva som gjemmer seg bak Barcode-fasaden uten at der velter seg i ens indre.

Men jeg gjentar igjen: selv til å være engelsk er dette skikkelig spenning! Kort fortalt: politikrim i jakt på en utspekulert seriemorder.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …