Kulturnyheter

Johan Halvorsen på det ujevne

Johan Halvorsen nyfundne fiolinkonsert fra 1909 ble framført i Oslo i går 108 år etter at den sist ble spilt i Oslo og komponisten forkastet verket. Den ble antatt å ha gått tapt men ble funnet bare for få år siden nedgravd i et bibliotek i Toronto.

Oslo Konserthus 24.3.2017 Geirr Tveitt: Fra Hundrad hardingtonar, Johan Halvorsen: Fiolinkonsert, Edvard Grieg: Peer Gynt: Suite 1 og 2, Oslo-filharmonien, Vasily Petrenko – dirigent, Henning – Kraggerud – fiolin

Vi må si vi skjønner komponisten som i sin tid syntest at tre framføringen av den fikk holde. Det er absolutt en konsert på det ujevne. Bare i sistesatsen ble det litt lek og spenst, ikke minst skyldes dette den helhjertede energien solisten Henning Kraggerud viste i går. Men som et større verk skrevet i norsk musikks gullalder av en av våre største må det selvfølgelig påkalle interesse.

Etter en kort Asia-tur er Oslo-filharmonien nå tilbake og presenterer noen smakebiter av det som sto på programmet på Taiwan og i Hong Kong samt Johan Halvorsens gjenoppdagete fiolinkonsert.

Om vi ikke fikk den helt stor opplevelsen av Johan Halvorsen tok derimot Geirr Tveitts hardingtonar godt igjen. Dette er knuskende fresk musikk, enten det dreier seg om myrull, tomme brennevinsdunker, hjemmebrygga øl eller Folgefonni. Og Griegs Peer Gynt-suiter i Petrenkos omstokkete versjon har ingen andre muligheter enn å slå til. Faktisk likte jeg denne tilretteleggingen.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …