Kulturnyheter

Flytende musikk fra Venezia

Venezia har en særskilt plass i musikkhistorien. I renessansen og i tiden fram mot barokken sto byen i første rekke i musikkbildet. Navn som Vivaldi og Gabrielli  kjennetegner denne epoken og har vunnet seg en framtredende plass i musikkhistorien. Særlig i anerkjennelsen fra de etterfølgende komponister som Bach og Händel som ikke la skjul på hvilken enorm innflytelse musikken fra Venezia hadde øvet på deres egne verk. I vår tid har Vivaldi vokst til et betydelig navn.

Recordare Venezia – Vivaldi, Marini, Uccellini, Castello, Legrenzi, Galoppi, Palestrina/Bassano, Barokkanerne, Ingeborg Christophersen: renessansefløyte, LAWO LlWC  1114 2017

‘Den røde presten’ Vivaldi er også representert på denne innspillingen. Ellers er det et godt utvalg av Venezia-musikk som Barokkanerne gir med denne CD’en. Her kan du lene deg tilbake og riktig nyte musikk fra 1600 – 1700 tallet. Ømt og forsiktig er disse verkene presentert. Jeg kan ikke annet enn bukke og takke. Det er som om du settes i en egen stemning ved disse tonene. Du ser for seg Venezia med dens broer, kanaler og gondoler.

Venezia var i mange hundre år en ledende militærmakt i Middelhavet. Bystatens rikdom og innflytelse strakte seg helt til Midt-Østen. Byen har siden korstogstiden vært ledende innen handel i Middelhavet.

Men det var ikke bare musikk som utgjorde det kulturelle bildet i Venezia. Staselig arkitektur preget bybildet, noe vi kan se i dag på de praktfulle bygningene som oppsto. Også innen kunsten har Venezia bidratt sterkt. Tizian er av de fremste navnene her.

Byen øver i dag stor tiltrekning på tilreisende fra hele verden. Turister beundrer kanal-byen og lar seg besnære av gondolene. Med musikk som dette settes du i den rette stemning!

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …