Kulturnyheter

Oslo Arbeiderparti og operaen

Youngstorget 1976, Foto: Kulturspeilet
Youngstorget 1976, Foto: Kulturspeilet

Den Norske Opera holder i dag til i Folketeaterbygningen, på en scene som Håkon Meyer og folketeaterbevegelsen lot reise på 30-tallet for fagbevegelsens og rørslas penger. Meningen var at arbeiderklassen skulle få en teater- og underholdningsscene fri for borgerlig tilnærming, hvor de kunne føle seg hjemme.

At verkstedarbeiderne fra Akers Mek gikk på Nationaltheatret og så Nordahl Grieg og omstridt samtidsdramatikk i stedet for forslitte wiener-operetter og billige kino-oppsetninger, som Håkon Meyer tenkte seg det, var den første bommen for partikontoret på Youngstorget.

Den andre var at mye av kraften av ideen bak folketeaterbevegelsen forsvant da Håkon Meyer ble dømt til livstids utvisning fra riket for sitt samarbeid med okkupasjonsmakten under krigen.

Det tredje slaget var at heller ikke det seriøst anlagte Folketeateret som hadde noen glansår fram mot midten av 50-tallet, greide å blåse liv i rørslas behov for et kulturpalass.

Så kom Den Norske Opera – som i førti år har spilt opera på en scene, som riktignok i sin tid var Norges største, men som ikke lenger holder tidens mål.

Alt annet er trist og uverdig for en kulturnasjon – en sal uten ventilasjon, og som er altfor liten, sprengte lokaler både til øving, verksteder og kontorer, og et nesten vanvittig overforbruk av ressurser det tar å flytte prøver og instrumenter rundt byen hele dagen.

Slikt sliter – både kunstnerisk og personalmessig. Noe som til tider har vært altfor tydelig.

Nå ser Oslo Arbeiderparti med stor sorg på at det førti år lange samboerskapet med Den Norske Opera ser ut til å gå mot opphør.

De har planer om å legge atskillige kjelker i veien for regjeringens planer om å bygge nytt operahus ved Vestbanen, som skal stå klart til vårt 100-års jubileum som selvstendig nasjon i 2005.

Til pressen uttaler Oslo-partiets leder at siste ord ikke er sagt i denne saken. At dette vil føre Arbeiderpartiet i koalisjon med kulturfiendene i Fr.p., bekymrer mindre.

Samtidig leser vi at misnøyen med de eldre kvinner og menn er økende blant lokallagene i Oslo. Flere krever yngre mennesker på plass på partikontoret.

Kanskje noen opera-elskere rundt de tredve hadde passet bedre?

Slik at dagens ledelse kan gå i Folketeateret og nyte Monn-Iversens musikkteater – slik det vil bli når Operaen har flyttet til Østbanen?

Og på den måten vil oppleve at trådene knyttes tilbake til Håkon Meyers opprinnelige ide.

Sjekk også

Ikke overraskende at operasjefen går

Det er ikke overraskernde at Annelese Miskimmon har valgt å fratre som operasjef i Bjørvika …

Opera i utforbakke

Det meldes at Bjørvika-operaen forrige sesong har måttet oppleve nedgang i publikumsbesøket. Direktøren varsler at …