Premiere Nationaltheatret 10.11.2007
Brandt: Reisen til julestjernen
Håkon Ramstad, Henrik Rafaelsen, Christian Greger Strøm, Erland Bakker, Marte Engebrigtsen, Malin Soli, Espen Reboli Bjerke, Eivind Sander, Marian Saastad Ottesen, Ine Jansen, Gerhard Bjelland, Anders Dahlberg, Axel Aubert, Fredrik Hermansen, Mads Sjøgård Pettersen, Issaka Sawadogo, Erik Hivju, Svein Scharffenberg, Kim Haugen, Finn Schau, Liv Bernhoft Osa, Trine Wiggen, Maria Henriksen, Andrine Sæther, Kjersti Holmen, Anne Marit Jacobsen, Ingjerd Egeberg, Anneke von der Lippe, Kikki Stormo, Lars Wikdahl, regissør: Kjetil Bang-Hansen, scenografi: John Kr. Alsaker

Reisen til Julestjernen er den forestilling som er blitt Nationalteatrets mest spilte og best besøkte noensinne. Det var teatrets daværende økonomidirektør Sverre Brandt som skrev stykket.
Stykket hadde urpremiere 2. juledag i 1924 med Aase Bye som Sonja. Handlingen i stykket er bygget opp om og rundt sangen “Glade jul, hellige jul” og handler om den triste kongen som har forbannet julestjernen etter at han har mistet sitt eneste barn prinsesse Gullhår. Så kommer den fattige Sonja inn i bildet og vil hjelpe den triste kongen å finne tilbake julestjernen.
Det er vel få eller ingen som ikke har et forhold til stykket, og det har for mange barn vært det første møte med teatret. Det er den 22. gangen stykket blir satt opp, og det skal mot til for å bygge videre på en så kjent historie.
Åpningsscenen er ubeskrivelig vakker med et rimfrostvakkert slott mot en blå himmel. Og den ene vinterscenen flottere enn den andre følger og gir stykket en ekstra magi og tar pusten fra store og små. John Kr. Alsaker står ansvarlig for de umåtelig vakre scenebildene.
Selve historien med den triste kongen, Sonja og den slemme greven er grei nok, men det virker som om man ikke har hatt stor nok tro på at den står stødig nok på egne føtter. Slik har man forstørret og vridd på den så det virker som om det er mange andre forskjellige julehistorier i en og samme historie. Den minner meg for eksempel mye om Hoffmanns eventyr som danner grunnlaget for Tsjaikovskijs berømte ballett Nøtteknekkeren.
Det som er med på å skape den hyggelige familie-julestemningen er alle smånissene som danser seg lekende rundt og sjarmerer alle, ikke minst pausen med julesanger og den vakreste av alle vakre vinterscener.
Dette var en voksen persons møte med “Reisen til Juleatjernen”. Et barn vil ganske sikkert elske forestillingen og den vil garantert gå i noen årtier til med fulle hus.