Arthur Johansen: Birkeland & Eyde
Eindride Eidsvold, Gard Eidsvold, Yngve Dahlberg, Line Cecilie Verndal, Kajsa Linderholm, Lena Kristin Ellingsen, Stein Grønli og Bernhard Arnø
Instruktør: Fridtjov Såheim
omtalen basert på Riksteatrets pressevisning 8.9.2005

Riksteateret setter denne høsten opp Birkeland og Eyde av Arthur Johansen. Det nyskrevne biografiske stykket gir et portrett av to menn som har spilt avgjørende roller i Norges industrihistorie. Det er i år hundre år siden Kristian Birkeland og Sam Eyde grunnla Hydro. Hydro slår på stortromma og inviterer alle til å være med på feiringen. I august stelte de i stand en folkefest i Vigelandsparken, med blant annet konserter, først med Sissel Kyrkjebø, Sølvguttene og Oslo-fillharmonien, senere på kvelden med A-HA. De har også støttet denne forestillingen om selskapets gründere.
Vi møter Sam Eyde like før tilfeldighetene gjør at han treffer Kristian Birkeland i et selskap i Christiania. De to er så forskjellige som bare en akademisk fysiker og en ingeniør kan bli. Birkeland er en innadvendt forsker som er drevet av nysgjerrighet og som ønsker seg ære. Eyde er ethvert selskaps midtpunkt, han elsker oppmerksomhet og har evnen til å snakke alle over på sitt lag. Penger er Eydes manna. Eyde har en idé: Han vil løse Europas sultproblemer og bli rik i samme slengen, det beste av alt er at råvarene han vil bruke er luft og vann. Det eneste han trenger nå er verdens kraftigste lyn. Det kan Birkeland gi ham. Det umake paret slår seg sammen og resultatet er Hydro, et glitrende norsk industrieventyr.
Historien bak oppstarten av en av Norges gjennom tidene viktigste bedrifter blir presentert, men det er i enda større grad fortellingene om privatpersonene Birkeland og Eyde som blir servert. De var to svært ulike personer, noe som førte dem til stor suksess når de en stund la ulikhetene til side og dro i samme retning. Etter hvert førte dessverre ulikhetene til uenighet og misunnelse mellom dem og det endte med at andre tjente mer på deres suksess enn de gjorde selv.
Birkeland og Eyde er en stor oppsetning for Riksteateret og det er hele åtte skuespillere som legger ut på turné. De skal gjeste 50 scener fra Lakselv i nord til Kristiansand i sør. Scenografien og kostymene er lagt til forrige århundreskifte. Lysdesigner Kristin Bredal har skapt et vakkert nordlys til Kristian Birkeland. Lyden understreker stemningene på en virkningsfull måte. Alle de åtte på scenen leverer rollene sine tydelig og klart. Likevel når de aldri helt fram til publikum. Det er en spennende historie som blir referert. Problemet er at det føles som nettopp et referat uten at bakenforliggende tanker og følelser gir dybde til historien. Når Kristian Birkeland snakker med nordlyset kunne det vært en åpning for å bli kjent med følelsene hans, men det ender opp med å framstå mer som feberfantasier enn innblikk i hans tankeverden.
Selv om stykket ender opp med å føles litt todimensjonalt og dermed mangler litt nerve har det mye å lære bort om viktigheten av å snakke åpent om forventninger. Særlig i et samarbeid mellom mennesker med svært forskjellige personligheter. Man sitter igjen med inntrykket av at historien hadde endt lykkeligere for både Birkeland og Eyde hvis de hadde vært modige nok til å snakke med hverandre om følelsene sine.
Alt i alt er Birkeland og Eyde et velspilt stykke om en liten, men viktig del av Norges historie som sikkert er ukjent for mange.