
En usedvanlig rik kunstskatt er funnet i München. Det dreier seg om anslagsvis 1400 bilder som ble beslaglagt under nazitiden i Østerrike og Tyskland. Blandt de fremste kunstverkene finnes flere av Otto Dix, Marc Chagall, Pablo Picasso, Renoir og Matisse.
Bildene ble funnet under en politirazzia på mistanke om at store verdier ble holdt skjult for myndighetene av skattemessige årsaker.
Naziregimet beslagla og forbød kunst de mente ikke passet inne i det nye rikets renhetsideologi. Mange av kunstverkene ble tatt fra jødiske eiere. I alle år etter krigen har det vært stor strid om disse beslaglagte bildene. Etterkommerne av de opprinnelige eierne har krevet dem rettmessig tilbake.

I alt over tusen verk ble avdekket i denne razziaen. Bildene kaster nytt lys over kunstverdenen på 1900-tallet. Blandt de mest framtredende er et til nå ukjent selvportrett av Otto Dix fra anslagsvis 1919 og et spesielt Chagall-maleri.
Nazistene hadde satt opp en liste av det de anså som ‘degenerert’ kunst. Det kunne være jazz, framført av fargete musikere, litteratur, malerier og skulpturer. Så å si en hel generasjon av forfattere, bildekunstnere og komponister ble rammet av dette forbudet. Mange dro utenlands, i første rekke USA og Storbritannia. I Los Angsles levde en hel koloni av eksil-tyskere. Blandt de fremste navnene kan nevnes Arnold Schönberg, Paul Hindemith, Berthold Brecht og Thomas Mann.
Det er anslått at den beslagslagte naziskatten i dag kan ha en verdi på over en milliard dollar.