
Vi kan trygt slå fast at oppsetningen av Parsifal som innledet årets festspill i Bayreuth vakte fra tildels blandet og behersket til formidabel jubel etter premieren sist fredag. Det var første gang en nordmann sto ansvarlig for regien i en oppsetning i Bayreuth og det var den 38-årige Grorud-gutten Stefan Herheim som sto for det.
Riktignok oppsto det en del spredte buinger i salen i en scene i annenakten der Stefan Herheim foretok en kavalkade over tysk 1900-talls historie og for første gang siden 1944 vaiet hakekorset over scenen i Bayreuth. Forskjellen var bare at den gang var det alvor – naziflagget var offisielt – mens det denne gangen var ledd i en sceneinstruering.
Gjennomgående likte dagens anmeldere i tyske aviser denne oppsetningen. Die Welt hyller den som en gjennomført regiteater-forestilling. Overalt leser man at det er flott å oppleve hvordan Bayreuth fornyer seg og er i stand til å vise nye forestillinger som står midt oppe i vår samtid. Dette sett i lys av at Bayreuthsjefen Wolfgang Wagner nå er i sitt 88. år men trivdes tilsynelatende godt der han ankom festspillene side ved side med sin datter Katherine som de fleste antar blir den nye festspillsjefen ved siden av sin halvsøster Eva.

Parsifal har de siste årene ført en svært omdiskutert tilværelse i Bayreuth. I 2004 var det premiere på en oppsetning som vakte rabalder, for å si det pent. Stefan Herheim sparer ikke på effektene i årets oppsetning heller. Her er det badekar og Hitler-Jugend kledt i matrosdresser. Men suksessen i år var overbevisende uten sinte uttalelser fra såvel hovedrolleinnehaver som festspillsjef. Mye av sukssen må også uvilsomt tilskrives den italienske ledelsen av framføringen: Daniel Gatti lot Wagners musikk brette seg ut i en rolig og langsom form.