
Forfatteren bak bøkene om middelalderhelten Arn Magnusson, Jan Guillou, har latt seg intervjue av dansk presse i forbindelse med den danske premieren på den første Arn-filmen. Her sier han seg lei over at filmmakerne konsekvent har sett bort fra det politiske innholdet i bøkene hans.
Det gjelder bøkene om Arn såvel om action-helten Hamilton, det svenske motstykket til James Bond. På tross av at de elleve bøkene i Hamilton-serien og de fire i Arn-serien har solgt i millionopplag og er omtrent den største boksuksesse i svensk litteraturs historie, har filmene som er laget over dem hatt langt fra samme suksess.
“Hvis (filmene) hadde beholdt det politiske innholdet, hadde publikum vært større”, sier han i dag til Politiken. Filmfolkene “…kalkulerte helt galt kommersielt, da de skar politikken ut av bøkerne,” sier han.

Han gjentar historien om hvordan han kom på å skrive bøkene om den svenske tempelridderen og middelalderhelten, som er en fiktiv skikkelse oppstått av forfatterens fri fantasi: “Jeg sitter og ser CNN på TV i timevis (i Kasakhstan i 1992) og ser masser av … muslimer. Men aldri en person i vanlig tøy, som utrykker tanker eller svarer på spørsmål. På bildene var alle muslimer slike som hoppet opp og ned, skjøt opp i luften med gevær, brant amerikanske flagg og bildekk, og alle kvinnene bar slør”.
“Slik begynte krigen mot islam. Med denne propagandaen. Og det måtte jeg skrive om. Og bøkene er relevante nå, fordi vi i Vesten ikke bare har én, men to hellige kriger.”
“- Irak og Afganistan? spør Politiken.”
“Ja. George Bush’s kriger. Og retorikken er den samme (som i korsfarertiden): Gud hjelper oss. Bush har Gud på sin side. Gud vil at han skal besette Irak. Det var selve insitamentet for bøkene, men så begynte jeg å fortelle historien, kom inn i et univers og på et tidspunkt ble det like så viktig å fortellee om tilblivelsen av den svenske stat.”