
Den nye nasjonaloperaen i Bjøvika er i ferd med å sette Norge på kartet. Under 11 måneder til den offisielt åpner begynner konturene av en ny operaverden å tegne seg – hvor Oslo og Bjørvika blir sentrale.
Musikkverdenen er i ferd med å oppdage at Oslo kan bli et nytt operasentrum. Det synes allerede klart at Oslo kommer til å overstråle Helsinki med dets 10 år nye operahus sentralt plassert ved Töölöö-vannet i sentrum, et operahus som allerede nå begynner å vise sviktende krefter ved innstillinger og skrantende økonomi. For ikke å snakke om Gøteborg eller “bilgrillen” i København.

Det er allerede klart at selveste Berlin-filharmonikerne vil besøke Oslo og Bjørvika på frigjøringsdagen 8. mai. Det er ingen som er i tvil om dette orkesterets suverene lederposisjon i musikkverdenen i dag. Kanskje med unntak av Wiener-filharmonikerne er dette et orkester som i tiår har vært ubestridt verdens mest etterspurte. Når Simon Rattle og hans musikanter inntar Oslo vil dette bli en av de av de aller største begivenheter på mange år i kultur-Norge.
Men det skjer også mer. Operasjef Bjørn Simensen har vært i New York og London og inngått samarbeidsavtaler med Metropolitan og Covent Garden. Begge disse operahusene tilhører gruppen av de 5-6 fremste i verden i dag, Metropolitan er også det suverent største med 70 meter sceneåpning og 3800 publikumsplasser. I første rekke dreier det seg om Don Carlos som vil spilles i Oslo i september etter premieren på Royal Opera House i juni i London og før The Met i New York i sesongen 2008-09. Nicholas Hytner vil ha regien og Zubin Mehta dirigere.

Den Norske Operas første sjef, Kirsten Flagstad, har en spesielt framtrende posisjon på Metropolitan-operaen. Det var her hun fikk sine største suksesser, noe som førte til at hun ble verdens mest populære og best gasjerte sanger i sin tid. Under operaens verste krisetid på 1930-tallet var det mange som mente at hun reddet operaen med sin sangkunst.
Samtidig får den nye norske operaen konkurranse om norske sangere. Norske navn gjør seg mer og mer gjeldende på de store scenene utenlands. Vi snakker ikke bare om etablerte Solveig Kringlebotn, Elisabeth Norberg-Schulz, Randi Stene eller Terje Stensvold, for den saks skyld instruktører som Stein Winge og Stefan Herheim, men om et helt nytt stjernelag av den nye generasjonens nyutdannete sangere. Norske sangere på nordtyske scener har lenge vært et faktum. Neste sesong tar eksempelvis Hamburg-operaen et steg videre ved at Kari Postma og Ann-Beth Solvang vil sette sitt preg på rollelistene.
Det er iøynefallende at musikkverdenen har merket seg hva som kommer til å skje i Bjørvika, Oslo. Interessen dreier seg nordover. Norge er med sitt nye operahus i fred med å bli et tyngdepunkt i operaverdenen.