Kulturnyheter

Sverige torpederer nordisk samarbeid

Strindberg velter nordisk samarbeid, foto: Sören Vilks
Strindberg velter nordisk samarbeid, foto: Sören Vilks

Det nordiske teatersamarbeidet kan stå foran en slutt. Sverige kan ha torpedert den videre satsingen.

Dette kan bli resultatet etter at Dramaten måtte bytte om spilleplanen sin på grunn av en Strindberg-oppsetning som har vakt enorm publikumssuksess i Sverige og kunne bare ta imot noen få spilledager av det planlagte samarbeidsprosjektet Hotell Strindberg nærmere sommerferien neste år. Dette ble for dyrt og komplisert for de øvrige samarbeidspartnerne, Det Kongelige Teater i København og Nationaltheatret i Oslo.

Det nordiske teatersamarbeidet har såvidt kommet seg ut av startgropen. Det har vært stimulerende og suksessrikt så langt. I fjor var det Ibsen, i år er det Strindberg. Begge forestillinger har så langt vært vellykkete. Skuespillere fra alle tre scener medvirker og blandingen har språklig sett ikke vært verre enn at den går fullt an å overkomme.

Og hindrer spennende Strindberg å bli vist i Stockholm, Foto: Marius E. Hauge
Og hindrer spennende Strindberg å bli vist i Stockholm, Foto: Marius E. Hauge

Samarbeidet har hatt langt flere positive konsekvenser enn bare å vise den samme oppsetningen i de tre nordiske hovedstedene. Skuespillere og teknikere fra de tre scenene samarbeider og knytter viktige kontakter. Dette kan gi store og synbare resultater for framtida. Bare den lille ting at danskenes store skuespiller Ole Ernst nå har befunnet seg flere uker i Oslo er viktig og berikende for vårt teatermiljø.

Samarbeidet er også et synbart resultat av respekt de tre hovedstedene og deres hovedscener i mellom. Selvfølgelig har svenskene en ballast å dra med seg av ‘forna’ dagers opphøyde maktarroganse. Det er denne som har slått til nå og som faktisk truer med å slå det nordiske samarbeidet helt i stykker.

Fra Kongsemnerne, her med Maria Bonnevie, foto: Casper Sejerson
Fra Kongsemnerne, her med Maria Bonnevie, foto: Casper Sejerson

Forhistorien står Dramaten lite til ære. Fordi en av deres Strindberg-oppsetninger, Frøken Julie, har vakt slik oppsikt på grunn av skuespillernes privatliv, strømmer publikum til som aldri før. De sier derfor nei til en nordisk spennende Strindberg-satsing med dansk regissør. Maria Bonnevie og Mikael Persbrandt har lenge hatt et turbulent privatliv som kjærester og samboere. Bare for få dager siden ble det kjent at Persbrandt skulle ha barn med en annen kvinne. Samtidig står de hver kveld på scenen sammen i Strindbergs mest spilte stykke.

Oppsetningen fikk forøvrig hard medfart i deler av svensk presse. Særlig Mikael Persbrandt fikk stor kritikk for sin stereotype he-manns framstilling av Jean. Mens Hotell Strindberg fikk mange godord med seg i norsk presse. Verdt å få med seg er at en skuespiller fra Dramaten, Björn Bengtsson, er utvilsomt oppsetningens sterkeste skikkelse nettopp i samme rollen. Kulturspeilet utropte oppsetningen som ‘Høstens viktigste teaterbegivenhet …. hotell i særklasse’.

Det er altså skuespillernes privatliv og publikums ‘titte’-behov og ikke hva som vises på scenen som ser ut til å velte et viktig nordisk samarbeid. Det svenske teaterpublikummet strømmer altså til for å se skuespillere som burde ha det problematisk nok fra før. Dramaten velger altså ‘Se-og-Hør’- mentaliteten og lar denne og kassa gå foran et forpliktende samarbeid med de andre nordiske scenene.

Slikt er egentlig skammelig. Vi håper for samarbeidets skyld at Strindberg ikke velter et lovende prosjekt.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …