
Jone Malmin og Stig Furset startet opp Barberblad forlag i 2001. Malmin med lang fartstid i musikkbransjen og Furset som fast skribent i Dag & Tid og bibliotekar.
Kulturspeilet tok en prat med Jone Malmin om det å starte opp eget forlag i Norge.
”Platebransjen er ofte relatert til ord som cowboy, snusk, artistutnytting og innavl,” sier Malmin, ” dette er ofte resultat av myter musikkbransjen elsker å omgi seg med og ikke nekte for. Da vil jeg heller si at bokbransjen er verre enn musikkbransjen. De fremstår som dyden selv uten riper i lakken. Det har vært lite smuss å lese og høre. De er smarte, de holder kjeft, men fakta er at i bokbransjen eier forlagene alle ledd; distribusjonen, bokhandlerene og bokklubbene. Det er høye gjerder å ta seg over, dersom du har tenkt andre tanker enn hvordan spillereglene skal følges. Jeg tror hadde dette vært tilfelle i musikkbransjen i Norge hadde ulvene i Akersgata vært på de med engang. Noe som hadde vært rett og rimelig.”
Barberblad befinner seg på utsiden av det etablerte og jobber på samme måte som et ”indie”plateselskap. Her kommer Malmins erfaring godt med:
” I utlandet har denne måten å pushe bøker på fungert lenge – men vi er blant de første i Norge.”
Barberblad konsentrerer seg derfor også om å nå undergrunnsmiljøene. De henger opp plakater, deler ut flyere og arrangerer egne klubbkvelder.
De har eget manifest ( gå på hjemmesiden og les!) hvor det blant annet heter seg: BARBERBLAD er eit nyslipt forlag. BARBERBLAD vil ha bøker som ein ikkje skal sjå vekk ifrå at ein kan skjære seg på. BARBERBLAD vil ha bøker som flirer skeivt. BARBERBLAD vil ha bøker som skjærer vekk fasttømra tankar og gode intensjonar.
En bok som flirer skjeivt nok til at Barberblad ville gi den ut er Carl Takles Tannkost-treet.( se anmeldelse her) ”Takle oppfyller alle våre krav,” sier Jone Malmin ”spesielt det med fasttømra tankar og gode intensjonar. Han har den inderlige og uavhengige feelingen vi er ute etter.”
Det å være uavhengig gjør at Barberblad-gutta gjør alt selv. De kontakter bokhandlere og distribuerer bøker selv. De konsentrerer seg først og fremst om de store byene. Malmin sier de blir godt mottatt av de fleste bokhandlerne de kontakter. Han forteller om bokhandlere som setter pris på de små uavhengige aktørene, som setter pris på større bredde i utvalget, men nevner også bokhandlere som låser seg fast i rabattavtaler osv…
Da er det greit å være liten og ”indie og gjøre sine egne greier. Som for eksempel å arrangere SISU ( finsk for gjennomføringskraft). Ideen bak SISU er å treffe gutter mellom 18 – 30 år. Gutta i denne alderen går ikke på bokbadet og drikker rødvin med eldre damer.
Så Barberblad satser på å arrangere alternativt bokbad – få det til å ligne mer på en kveld på klubb eller byen.
” Vi har hatt SISU i Oslo og nå sist i Trondheim. Vi drar til Bergen på nyåret” forteller Jone Malmin.
”Vi inviterer en håndfull forfatter som kommer på og presenterer seg selv som de vil før de setter seg ned i et panel og prater. Sist hadde vi Mathias Faldbakken – han er jo en multikunstner, men han presenterte seg selv gjennom en kortfilm han hadde laget. Jan Vardøen var også der og alle forventet at han skulle mikse en drink, men han leste opp et dikt i stedet”.
”Poenget er at det er litt dynamikk på scenen”, fortsetter Malmin, ” som sagt en håndfull forfattere som prater sammen. Etterpå har vi band som spiller. Band som passer til koseptet. Nå sist var vi i storsalen på Samfunnet og dro over 200 stykker. Det viser at vi gjør noe interessant”
Jone Malmins visjoner for 2004 og fremover er helt klare: Vi vil fortsette å jobbe oss sakte men sikkert inn i folks bevisthet, både ved å gi ut kule bøker og ved å arrangere SISU. Vi vil ikke rushe, vi har god tid. Og sist men ikke minst : vi vil holde på profilen!
Les mer på <http://www.barberblad.no/>www.Barberblad.no