Kulturnyheter

KGB inn i kampen mot privatkopiering

Beatles og den mektige musikkindustrien får hjelp av KGB. 'Back in the USSR' får ny mening.
Beatles og den mektige musikkindustrien får hjelp av KGB. ‘Back in the USSR’ får ny mening.

Kampen mot privatkopiering av CD-plater kjenner ingen grenser. Nå har en enhet av tidligere KGB blitt kastet inn i kampen på plateselskapenes og kommersens side.

Det er britiske The Guardian som melder dette. En ny teknologi med vannmerker skal prege de digitale CD’ene. Apex Entertainment Group vil introdusere denne vannmerketeknologien i disse dager. Den er utviklet av folk i St. Petersburg som tidligere var en del av KGB.

Disse vannmerkene gjør det mulig å etterspore hvor originalkopiene er gjort.

Elvis, får hjelp av KGB
Elvis, får hjelp av KGB

Disse ex-KGB mennene arbeidet tidligere for Mazur Media som nå er kjøpt opp av Apex. KGB-enheten på 40 personer hadde ansvar for teknologi som hørte den kalde krigen til. Kryptering og avlyttingsutstyr samt målsystemer for tanks og MIG-fly var deres arbeidsfelt. Da Sovjetstaten falt sammen begynte de å arbeide for musikkindustrien og tok med seg sine kunnskaper om teknologi.

Det skal derfor ikke underslåes at denne teknologien bygger videre på den de brukte den gangen de spionerte på Vesten.

Det er kanskje veien å gå fordi det kan ikke underfslåes at man er blitt fortvilte over plateselskapenes mange desperate utkjør den siste tiden. Det siste er å utvikle CD’er som gjør dem uspillige på datamaskiner og i verste fall ødelegger hele hardiscen. En annen ting er det desperate i å rettsforfølge norske tenåringer, noe som bryter sterkt mot alminnelige oppfatninger om anstendighet. De harde truslene fra gubbene i bransjen er heller ikke lette å avfinne seg med i et åpent samfunn.

Frank Zappa: reddes av KGB
Frank Zappa: reddes av KGB

Men paradoksalt nok: det er spionteknologi som nå ser ut til å redde CD-bransjen. Fra den kalde krig med jagerfly og tanks til krig mot privatkopiering!

Dette sett i lys av en dansk undersøkelse som viser at privatkopiering av CD’er slettes ikke har noen betydning for salget. Det er kvaliteten på musikken og utøverne som til syvende og sist er avgjørende. Det er analysefirmaet Webpol som har gjort denne undersøkelsen for Politiken. Den viser at musikken som lastes ned som regel er av slik dårlig kvalitet at brukerne tross alt ikke ville kjøpe den.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …