
Adam Berg er midt i livet og lever som forfatter. Han vinner et stort stipend i Kulturrådet og setter i gang med sitt store prosjekt: å skildre arbeideren og det nye arbeidslivet.
Jens M. Johansson: Lavterskeltilbud, Tiden forlag 2019, 337 s.
Utgangspunktet hans er idealistisk og stort. Men han oppdager fort at verden er en annen den det den var på Arild Asnes’ tid. Han havner i kassa på Kiwi og de rundt ham, arbeiderne og kollegene, er stort sett innvandrerungdom, betydelig yngre enn ham.
I humoristiske vendinger fører forfatterens oss inn i dette tenkte scenarioet. Landets kulturelle miljø sulter etter saftig og ekte arbeiderlitteratur. Arbeidsneven og replikkene med fynd i! Men Jens M. Johansson lar dette framstå som en illusjon, som en parodi på noe som kunne ha vært men ikke er lenger. For det er jo ganske andre ting som trenger seg på i dag. I denne fortellinngen er innvandrerne en av de, og de har en framtredende plass.
I bokas siste del kjører forfatteren og hans far på en bilreise tvers over sør-Norge. Her kommer kommentarer, minner og erindringer fram som skaper en kontrast til opplevelsene ved kassa i Kiwi-butikken.
Mens det offisielle kultur-Norge hyller «arbeiderromanen» trekker den fiktive forfatteren på skuldrene og sukker «det var ikke egentlig slik». Mer eller mindre lett gjenkjennelige skikkelser fra vårt litterære miljø fyker over sidene.
En god dose velplassert humor følger denne skildringen. Det kler den godt. Så absolutt en bok å more seg ved – og kanskje felle noen ettertanker.