Statsoperaen i Berlin har vært stengt for opp-pussing i åresvis. Etter syv år hvor de for det meste har holdt til i Schiller-teater, ser man nå slutten på denne lange byggeperioden. De første konsertene vil finne sted utendørs nå i høst og gradvis vil man ta bygget i bruk og flytte inn.
Staatsoper Unter den Linden er et praktbygg fra 1700-tallet, innviet i 1742, og reist i sin tid under Fredriks den store av Preussens tid. Det har mer enn noe annet stått som symbolet på Berlin og kanskje også på tysk operakunst. Utvilsomt det mest prestisjefylte av kulturinstitusjoner i Berlin. Men som gammel mann fra 1700-tallet sa det nesten seg selv at det var overmodent for omfattende renovasjon.
Det har imidlertid kostet over 400 millioner Euro hvor mesteparten kommer fra statlig hold. Det eneste gjenstående problemet nå er å få data-anlegget til å fungere slik det skal.
Daniel Barenboim vil lede konsertante framføringer av Schumanns Faust-scener som senere i scenisk versjon vil ha regi av Jürgen Flimm – så sant dataen oppfører seg skikkelig. Først i desember håper man på full drift med flere forestillinger.
Statsoperaen ble tungt ødelagt under siste verdenskrig men gjenoppbygget igjen av øst-tyskerne som gjorde det til da Tysklands mest sentrale scene. Institusjonen har gjennom de to siste hundreår kunnet by på de fremste navnene – noe det har fortsatt med opp til i dag. Nå er det Daniel Barenboim som styrer orkesteret – Staatskapelle – og han kan regnes som selveste nestoren blandt verdens dirigenter i dag. Orkesteret tåler også på sitt beste å jevnføres med Berlin-filharmonien.
Og det sier det meste.