
Kulturminister Anniken Huitfeldt delte i dag ut bokhandlerprisen til Roy Jacobsen for boka Vidunderbarn. Boka kan sees på som en slags fri fortsettelse av Seierherrene som kom i 1991.
Det er drabantbyen som er sentral i denne skildringen som foregår i sinnet til en guttunge på 9-10 år. Samtidig kan boka også sees på som en slags hyllest til fellesskapstanken og gjenoppbygningen etter krigen. Borettslaget med dens dugnad er sentralt. Det er ikke for ingenting at Roy Jacobsen har stått fram som kanskje den sterkeste forteller av sosialdemokratiets historiske samfunnsinnsats de siste femti år. Dette finner vi blant annet i skildringene av miljøet i drabantbyen Tonsenhagen i Oslo.
Roy Jacobsen er blant våre mest sentrale forfattere. For Seierherrene ble han også i sin tid nominert til Nordisk Råds pris.
Kulturspeilet var av dem som var svært begeistret for årets bok. Han borrer langt ned i sinnet til unggutten, det blir følsomt og vibrerende, skrev vi. Om du er på lang skitur i Lillomarka eller finner på fantestreker i høstmørket føler vi hele veien den tette stemningen.
Vi var av dem som på forhånd var nesten overbevist om at årets pris ville tilfalle Roy Jacobsen for denne boka. Av de andre nominerte bøkene vil vi nevne Pedro Carmona-Alvarez’ Rust, Mads Gilbert/Erik Fosses Øyne i Gaza og Knut Faldbakkens Totem. Også dette er bøker som Kulturspeilet var svært begeistret for og har gjort strålende anmeldelser av. Når årets bokhøst blir gjort opp nærmere jul er det sannsynlig å finne disse titlene blant de mest solgte i år.