
Det går på ingen måte stille for seg når Den engelske nasjonaloperaen viser sin versjon av Wagners gigantopera Götterdämmerung. I siste scene fester heltinnen Brünnhilde en selvmordsbombe til kroppen og får en detonator utlevert seg av sin valkyriesøster Waltraute. Dermed blåses faren Odins store byggverk Valhall i lufta, ragnarok har bokstavelig talt inntruffet.

Götterdämmerung betyr også ragnarok, på engelsk ‘twilights of god’, og Wagners tekst indikerer at hele gudenes verden blir blåst til lufta i denne siste scenen som er slutten på fire dramakvelder og seksten timers opera. Gjennom de snart 150 årene som er gått siden Wagner skrev sitt mektige operaverk om ringen og nivlungene – Nibelungen-ringen – er denne scenen blitt forsøkt løst på mange slags vis. Men det spørs om noen løsning så til de grader har gått inn i den aktuelle tiden og latt virkeligheten avspeile seg på denne overtydelige og direkte realistiske måten.

Eksempelvis har Harry Kupfers berømte versjon fra Bayreuth i sin tid en stikk motsatt løsning. Her vandrer et lite hvitkledd barn ut på scenen med en kvist i hånden, stirrende naivt og troskyldig på røyken og ødeleggelsene rundt seg: han er framtidens håp. Denne versjonen kan også kalles den offisielle DDR-versjonen av dette dramaet om krig, død, ødeleggelse og å bygge fred på destruktivitetens ruiner. Instruktøren virket og bodde i DDR når han ikke ble kallet til Bayreuth og Wien, og var en hard realist, en ordentlig gammelstalinist som Stein Winge en gang kalte ham.
Men den engelske versjonen av i dag befinner seg i en langt annen virkelighet. Det er instruktøren Phyllida Lloyd, mest kjent for å ha skapt musicalen Mamma Mia! på Londons scener, som står bak denne versjonen. Men hun understreker at hun på ingen måte har tydd til dette tøffe og direkte regigrepet for å forherliggjøre dagens selvmordaksjonister. Wagners stoff er i seg selv fylt av krig, makt og ødelegelse. Teksten innbyr til en slik løsning, forsvarer hun seg med. I librettoen synger Brünnhilde om at hun skal møte sin elsker Siegfried i en annen verden.
Götterdämmerung eller Twilight of Gods er i disse aprildager blitt London’s opplevelsesseverdighet nummer én.