Det begynner heldigvis å bli mange av disse bøkene nå, oppslagsverk med gode illustrasjoner og fotos. Samt som denne, gode oppskrifter på delikate retter.
Denne fyldige boka viser oss hvilke delikatesser vi finner i naturen, både kjente og ukjente. Og hvilken stor nytte det er til matlaging, salater, desserter og likører. Alle kjenner til blåbær og tyttebær men de færreste er klar over at det vi anser som skadelig ugress kan vise seg å være delikat til salat og matretter!
Nina Dreyer Hensley, Anne Mæhlum og Jim Hensley: Fra naturens spiskammer – 54 ville vekster og 89 oppskrifter, Gyldendal 2016, 300 s.
Det er bare en overflod av det. Mye av det du finner av grønt ute i naturen kan i virkeligheten vise seg å være rene delikatessen. Ugrasset meldestokk for eksempel. De fleste luker dette bort fra hagen sin med en gang de finner det. Men det bør man ikke.

Jeg gremmes særlig når jeg ser i hyllene på super-markedene plastpakket grønt som er flyfraktet fra langtvekksteder som Chile og Peru. Går du ut av butikken finner du kanskje samme veksten på plenen utenfor, saftigere, bedre i smaken og med større innhold av sunne stoffer. Jeg er av dem som likeledes gremmes når jeg finner plastpakket blåbær fra Marokko i butikkhyllene!
Det man får ekstra ved slik natur-mat er selvsagt vitaminer, mineraler og anti-dioksanter. Flere og flere får kreft og hageeierne på Bygdøy luker ut meldsestokk og løvetann.
Vår tids jåleri gir seg bisarre utslag. Kjøp denne boka og studer den nøye!