Kulturnyheter

Dødelig drama fra virkeligheten

Litvinenko på dødlseiet
Litvinenko på dødsleiet

Den dramatiske historien om Alexander Litvinenko er som hentet ut fra en spennende James Bond-film. Men det er ikke bare en spennende historie – fra virkeligheten, det er også en historie som kaller på grøss og uhygge.

Nettopp fordi den er sann. For hvordan kan slikt skje i verden i dag? Og hvorledes er stormaktsledere i stand til å pønske ut og la gjennomføre slike ting?

Luke Harding: Dødelig dose, Press forlag 2016, 349 s.

Du må spørre: Hvilken galskapens verden er det vi lever i?

harding_dødeligDoseDen engelske journalisten Luke Harding har skrevet denne historien om giftmordet på Litvinenko i London i 2006. Litvinenko var en tidligere høytstående russisk etterretningssjef som røk uklar med sine overordnete – les Putin – og som flyktet fra landet og fikk britisk statsborgerskap. Han ble forgiftet av det sjeldne radioaktive stoffet polonium av det som viste seg å være to navngitte russere midt i tjukkeste London og døde etter kort tid.

Dette er blitt dokumentert av politiet og slått fast i en senere rettskraftig kjennelse.

Sporene peker utvetydig  mot Putin
Sporene peker utvetydig mot Putin

Sporene peker rett mot selveste Putin som hvor utrolig det enn kan høres, høyst sannsynlig beordret eller la til rette for et slikt mord. Historien viser hvordan dagens Russland styres av oligarker med mafiametoder og hvor viktige statsorganer – som sikkerhetspoliti og etteretningstjeneste – fortsetter i samme sporene som før med samme metoder og samme forakt for menneskeverdet bare ved å ha byttet navn.

Luke Harding er en engelsk journalist. Han jobbet for The Guardian som Moskva-korrenspondent i mange år før han ble utvist. Han har skrevet en svært spennende bok som faktisk viser seg å være en thriller av det nesten uvirkelige slaget. Faktisk kunne vi ha ønsket at dette var fiksjonens og fantasiens verden. For det skal ikke være slik i verden i dag, og vi skal ikke ha ledere i spissen for en stormakt som er i stand til å pønske ut og la gjennomføre slike ting!

Fortellingen viser også andre ting vi delvis har fått demonstrert de siste årene: at de nye makthaverne i Kreml er usedvanlig arrogante og maktglade og faktisk opptrer klønete og uprofesjonelt i sin maktarroganse til tider.

Uhyggelig lesing. Men spennende thriller. Fra virkeligheten.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …