Kulturnyheter

Vaklende sammenbrudd

Wilken_ApokalypseDet er ikke helt enkelt å forene politiske og filosofiske tanker presset sammen innen rammene til en spenningsroman. Sjangeren setter sine krav, det skal være spenning og en noenlunde virkelighetsnær intrige som holder leseren oppe.

Det lykkes ikke helt i denne boka hvor forfatteren opptrer under psevdonym. Det opplyses  at grunnen er at det skal markeres avstand til hans «essayistiske og fagfilosofiske forfatterskap.» Forfatteren skal altså være et ikke helt ukjent navn innen vår bokverden, det være seg romaner eller politisk-kulturelle essays.

Alexander N. Wilken: Apokalypse alt nå? Gyldendal 2016, 320 s.

Vi kan jo spekulere. Det nærmeste vi kommer er utsagnet fra Kjartan Fløgstad sitert på forsiden: «Når realiteten innhentar fiksjonen. Grenselaus fiktivt og verkeleg.»

Plottet i boka er politisk fanatisme som kommer ut av kontroll. I denne settingen dreier det seg om høyrepopulisme hjemmehørende i USA. Uten Donald Trump. Rundt dette forsøker forfatteren å skape en slags spenningsfortelling, som mislykkes etter vår mening. Stort bedre går det heller ikke å smugle inn tyngre tankegods om etikk, politikk og moral. Det faller pladask innenfor en ramme som er tenkt å være en thriller, en spenningsroman.

Ikke helt heldig med andre ord.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …