Kulturnyheter

Fedrenes fjell

MonradJohansen_FedrenesDavid Monrad Johansen var en betydelig norsk komponist i mellomkrigstiden. Han skapte bl.a. det monumentale orkester-korverket Voluspå – et sentralt verk i norsk musikkhistorie –  men er ellers kjent for det symfoniske diktet Pan som er mye framført. Etter krigen kom han definitivt i skyggen, noe som ikke minst skyldtes hans NS-medlemsskap under krigen og hans skriftlige artikler hvor han forherliget fronttjeneste på østfronten. Men vi tåler så godt å høre hans musikk i dag, like gjerne som vi leser Knut Hamsun.

David Monrad Johansen: Fedrenes fjell, klaverstykker (Kværn-Slått, Nordlandsbilder-suite op. 5, Fra Gudbrandsdalen-suite op. 9, Prillar-Guri suite op. 12, Nordlandsbilder – danser fra Vefsn og Hattfjelldal op. 30) Rune Alver – klaver, LAWO 2016 LWC 1101

Monrad Johansen
Monrad Johansen

Rune Alver har spilt inn dette utvalget av klaververk fra hans hånd. Vi får bl.a. høre hans Nordlands-bilder op. 5, hans suite med stykker fra Gudbrandsdalen og Prillar-Guri. Dette er musikk hvor komponisten øser ut fra folkemusikken i høy grad. De er alle sentrale blandt hans komposisjoner.

En merker påvirkning fra Debussy i disse stykkene, særlig hører vi det i Nordlandsbilder. Monrad Johansen var ikke  impresjonist men hans klangverden grenser tett opp til. Det er også befriende å høre musikk inspirert av folkelige klanger skrevet uten den patos og tykke fløte som gjerne ledsager slik musikk.

Folkevisepåvirket er avgjort hans Gudbrandsdalsuite. Eller rettere, han henter melodier og toneganger fra folkemusikken. Her er brudemarsjer og spotteviser. Eller Vindfluguleiken – også kalt nordavinden.

Prillarguri slår til med harde attakk, slik det kanskje også var i virkeligheten. Mye av denne suiten er ellers stemningsfulle naturbilder.

Det er forfriskende musikk Rune Alver gir oss med denne skiva. Vi hører altfor lite av David Monrad Johansen i tider som dette. Med unntak av Voluspå og ikke minst Pan er mye av hans musikk ukjent. Men dette retter opp!

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …