Kulturnyheter

“FINE FOLK = FINT RESULTAT”

Helén Vikstvedt og Kåre Conradi
Helén Vikstvedt og Kåre Conradi

Alt tyder på at den nye norske komedien 37 1/2 var en morsom film å lage. Regissøren og skuespillerne stråler, og er fulle av lovord om hverandre.

– Det var godt å lage en film med ekte skuespillere igjen, sier regissør Vibeke Idsøe, som sist laget tegnefilmen Karlsson På Taket og skrev manus til Solan, Ludvig og Gurin Med Reverompa.

Helén Vikstvedt, Vibeke Idsøe og Pia Tjelta
Helén Vikstvedt, Vibeke Idsøe og Pia Tjelta

– Helèn Vikstvedt er det beste som har skjedd meg det siste året, smiler Idsøe. Hovedrolle-innehaver i 37 1/2, Vikstvedt forteller at hun føler det samme:

– Vibeke Idsøe har lagd en fantastisk film. Hun har et skarpt øye, og er myk mot de myke og hard mot de harde.

Improvisasjon

Helèn Vikstvedt er tre ganger nordisk mester i teatersport, med andre ord proff i å improvisere, noe Vikstvedt bekrefter regissøren gav tillatelse til:

– Jeg opplevde en respekt som aldri før, forteller Vikstvedt. – Vi fikk slippe oss løs, bruke flere ord og fikk lov til å virkelig tøye oss, noe som er bra for oss skuespillere, og som holder gutsen oppe.

Hovedrolleinnehaver og instruktør
Hovedrolleinnehaver og instruktør

Vikstvedt er utdannet ved Statens Teaterhøyskole, og har en meget allsidig karriere bak seg. Siden tidlig på 90-tallet har hun holdt på med teatersport sammen med Harald Eia, Jan-Paul Brekke og Thorbjørn Harr. Hun var knyttet til Oslo Nye Teater i fire år, hvor hun spilte flere forestillinger. Hun har vært engasjert av Den Nationale Scene i Bergen og har i flere år hatt fast engasjement i forestillingen om Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark. Hun medvirket i en rekke TV-dramaproduksjoner, underviser i improvisasjon og har hatt mange koreografi- og regioppgaver. Men hun er kanskje mest kjent fra TVserien Minus Manus på TV3 og teatersportinnslagene i Trond Viggo Torgersens TVT på NRK1.
Conradi som homo

Kåre Conradi spiller en homofil kaffebar-eier, med knekk i håndleddet og et brennende begjær for kronprins Håkon. Men at homofile er ekte mennesker, ikke bare en gjeng med fnisende raringer som liker å pynte seg, var noe han ønsket å få frem i rolletolkningen sin.

– Hvordan forberedte du deg til rollen?

– Det sier jeg ingenting om, spøker Conradi før han lener seg mer seriøst tilbake: – Jeg har mange venner som er homofile, og ingen er sånn hele tiden, sier Conradi og henviser til knekk i håndleddet og en fnisende holdning à la Homsepatruljen på TV3. – Det er bare en humor man har innen kulturen.

Utover sin imponerende rolle som skuespiller på teater og fjernsyn, er Conradi blitt berømmet for sitt sangtalent og engasjerer seg i flere musikkprosjekt med norske jazzmusikere hvor han ofte skriver egen musikk.

Superbitch

Marit A. Andreassen spiller filmens skurk, Irmelin. Hun er redaktør i Dagbladet og en superbitch du vil elske å hate. Andreassen nekter å fortelle hvem som stod modell, når hun fikk frie tøyler til å forme Irmelin, men innrømmer at det ikke er Dagbladets redaktør.

– Hadde vi hatt det mer artig på settet, hadde det blitt helt vilt, sier Andreassen om hvordan hun opplevde innspillingen.

– Vi følte oss trygge på hva vi gjorde, og det er da man kan slå seg løs og ha det artig, forteller Andreassen, og tilføyer at stemningen var god hele tiden, til og med når (Andreassen smiler): – Vi måtte opp halv seks, og ikke ha noen rullekaker i trynet. Alle ler.

– Når man samler så mange fine folk, blir resultatet fint, avslutter Stavangerjenta og skuespiller Pia Tjelta (sist sett i filmen En Folkefiende). Det gjenstår å se om publikum er enig.

37 1/2 har kinopremiere over hele landet 28. januar 2005, og produseres av John M.Jacobsen, som i fjor mottok æres-Amanda for sin produsentkarriere som spenner fra Veiviseren til Hodet Over Vannet og Kvinnen i Mitt Liv.

Sjekk også

Påskens musikk: Wagners Parsifal

Påske er høytid, og noe musikkk hører mer enn noe annet påsken til. Mens Bach …

Ut i verden på stemmebåndet

Mens unge yrkesaktive haster rundt med bærbare PCer eller jobber innen service eller omsorg eller …