
Jan Erik Vold runder i dag sytti. Beat-poeten, jazz-poeten, Club 7-poeten, Bislet, Briskeby-trikken, en dikter som har spredt seg utover et uttall av aktiviteter og blitt folkekjær som omtrent ingen annen, kan se tilbake på et utrolig rikt forfatterskap.
Og det er ganske sikkert atskillig mer å se framover til også. Dikteren holder seg ung i bokstavelig forstand. Det er ikke mange ukene siden han løp i New York-maraton, og selv dagens yre 20-åringer vil ha problemer med disse 42 kilometrene!

Han slo gjennom for mer enn førti år siden. Den gangen var Club 7 sentralt. Her leste han dikt – og som alle andre, drakk sin vin. Han var sentral i Profil-kretsen som kom til å telle moen av våre senere mest betydningsfulle forfattere. Mange av hans dikt ble folkekjære. Hvem husker vel ikke Kulturuke?
kulturuke
ulturkuke
tulkuruke
ultkuruke
ukturulke
tlukuruke
ukturkule
urtukulke
turlukuke
kulrukute
ultrukuke
kuleturuk
rulekukur
tulekukur
luretukuk
kukutelur
ruktukule
lurekuktu
luekuktur
kuktulure
rukletuku
tuklekuru
urukekult
kuruketul

Dette er en av de sidene ved dagens jubilant som har gjort ham så utrolig populær. Han vekker interesse og kan trekke utrolig mange mennesker til sine diktopplesinger. Dette er helt unikt i vår mediajippo-tid hvor alt skal måles i sensasjoner og utvendighet. Noe av forklaringen ligger i at Jan Erik Vold ikke på noen måte kan oppfattes som navlebeskuende. Hans dikt speiler ikke sjelens ensomhet, for å si det slik. Derimot tar han opp gjerne brennbare spørsmål i dagens samtid – og engasjerer seg sterkt. Han kan være bitende og sterkt ironisk, som om politivold,
…nå får folk
holde opp
med å stille seg i veien for distriktets frittssvevende
batonger…!
Fra Trøbbel for Gnore II Diskos i Bergen
Av saker han har brent sterkt for kan nevnes Bislet, Holmenkollen og Bjørvika – og Oslo-trikken. – Jeg har tapt alle utenom trikken, sier han lakonisk. Trikken går fortsatt på skinner i Oslo gater og er blå.
Tidlig fikk han kontakt med Jan Garbarek og hans musikere. Dette resulterte først i jazzpoet-plata Briskeby Blues. Siden er det kommet atskillig fler. Han eier en egen evne til å gå inn i tekstene og lese ‘musikalsk’, synkopere stemmen for å si det slik.
Jan Erik Volds lyrikk er konkret og blottet for ‘jeg’. Her har han mye til felles med amerikansk beat-poesi som han innrømmer et visst slektskap til.
Men ikke bare lyrikk på papir eller CD. Han har stått bak tidsskrifter, prosa, artikler og gjendiktninger, blant annet av Bob Dylan. Bak seg har han et tyvetalls diktsamlinger og en imponerende rekke av essays, prosa-tekster, antologier, forfatter-biografier og mye annet. På musikkfronten kan han telle hele 14 utgivelser.
Vi stiller oss i gratulantenes rekker!