
Som fugl Føniks fra asken har det reist seg. Det nye ombygde kostymelageret til Marinnskij-teatret i St. Petersburg har nå blitt hovedstadens nye konsertlokale – og hvilket lokale!
Da det gamle kostymelageret ble flammenes rov for et par år siden, sto skallet igjen. Man besluttet seg derfor for å gjenoppbygge det som konsertlokale for Mariinskij-teatrets orkester som har savnet et skikkelig sted for konserter og konsertprøver. Orkesteret er nå verdensberømt og gir årlig en mengde gjestespill utenlands og spiller på de mest prestisjefylte stedene verden rundt. Men det har i alle år savnet et eget konsertlokale i hjembyen.
Anledningen bød seg da operaens lager ble flammenes rov for et par år siden. Ekspertise og utenlandsk hjelp ble tilkalt. Bare det beste var godt nok. Yasuhisa Toyota som var ansvarlige for akustikken i Walt Disney Hall i Los Angeles fikk jobben. Og den franske arkitekten Xavier Fabre skulle forme det nye bygget. Det sto ikke om penger, raskt lot det seg reise kapital til det operahus som er det mest aktive – mest synbart – i verden i dag, i hvert fall når det gjelder å dra på turneer og gjestespill. I London har de eksempelvis hatt sin egen ‘sesong’ helt siden 90-tallet om sommeren rett før Proms-konsertene tar til.

Nå står bygget der, til eksempel ikke helt ulikt Musikverein i Wien. Akustikken er formidabel. Det kunne Dagens Nyheters utsendte, som var til stede på åpningskonserten nylig, berette om. Lokalet ble innviet under stor pomp og prakt. President Putin tok seg fri fra anklager om konspirasjoner og likvideringer av politiske motstandere og stilte opp sammen med Mariinskij-teatrets legendariske leder og orkesterets sjefsdirigent Valery Gergiev.
Solister som Maxim Vengerov, Vadim Repin og Lang Lang spilte Sjostakovitsj, Tsjaikovskij og Beethoven.
Salen er utstyrt med stor scene. Planene er at den i en tid skal fungere som erstatningsscene for ballett og opera. Det opprinnelige operahuset trenger sårt renovering og det skal også reises et helt nytt operahus, som Bolsjoi i Moskva. Men Katharina IIs originale operasal skal fortsatt bestå, med den praktfulle tsar-losjen og det hele inntakt.
Dermed har St. Petersburg fått ennå en kulturell attraksjon. Mariinskij-teatret fikk i tiden etter Sovjets fall raskt status som det fremste opera- og ballettensemblet i landet, noe det også var i det gamle tsar-riket. Under Sovjet-tiden skiftet det navn til Kirov-teatret, noe det delvis ennå kalles. Mye skyldes suksessen den overenergiske Valery Gergiev som raskt har fått seg en status som verdens mest aktive dirigent. På Metropolitan i New York er han fast gjestedirigent og i Stockholm leder han Østersjøfestivalen i august hvert år sammen med Esa-Pekka Salonen.