Kulturnyheter

Gir selvtilliten tilbake

Enhedslisten er i dag Danmarks fjerde største parti. Dets vekst har vært oppsiktsvekkende, men den har vært langsom og ikke så eksplosiv som eksempelvis Syriza i Hellas.

Enhedslisten oppsto på slutten av 1980-tallet som et valgsamarbeid mellom Venstresosialstene (som da var et parti), det danske kommmunistpartiet (dvs. de som ikke fulgte Moskva) og trotskistene. Det har så utviklet seg til et politisk parti. I dag har det stor betydning i dansk politikk.

Fredrik V. Sand: Enhedslisten. Partiet som ga venstresida selvtllliten tilbake, Forlaget Manifest 2017 148 s.

Johanne Schmidt- Nielsen

Fredrik Sand følger dette partiet særlig fra de siste ti årene med oppturer og nedturer. I og med at det danske SF nå nærmest har sørget for å utradere seg selv fra dansk politikk har Enhedslisten overtatt mye av dets rolle og plass i det politiske landskapet.

Det er nærliggende å sammenlikne Enhedslisten med Rødt i Norge. Men det er viktige forskjeller. Først og fremst i oppslutningen. Dernest at Rødt oppsto på ruinene av den norske m-l bevegelsen, noe som både har en svak og en sterk side. Svak fordi AKP (m-l) var et tradisjonelt leninistisk parti med sterke dogmer og hard partidisiplin, noe som gjorde at partiet ikke helt maktet å få folk i tale eller støtte dem langt fra seg. Sterk fordi bevegelsen fostret mange dyktige folk, politikere og kulturpersonligheter som har vist seg å sette sitt preg på Norge i etterkant.

Pernille Skipper

Enhedslisten har en noe løsere bakgrunn. Til gjengjeld har partiet opp til i dag vært beheftet med tradisjonelle metoder og ordninger som kan synes både ultrahippe og overdemokratiske.

Det er i særlig grad to unge jenter som har stått fram i fronten for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper. Johanne Schmidt-Nielsen ledet partiet i mange år, særlig under det viktige 2011-valget. Hun har nå falt for ‘aldersgrensen’, knappe 30 år gammel, men har likefullt opparbeidet seg et navn som en av Danmarks mest populære politikere.

Det politiske livet i Danmark er nok en god del tøffere enn i Norge. Det har Johanne Schmidt-Nielsen fått erfare. Etter å ha gått i bresjen for å sikre en sosialdemokratisk regjering i 2011 opplevde hun at de danske sosialdemokratene har gått hardt ut mot henne og flere ganger spilt på lag med de borgerlige.

Fredrik Sand gir oss en kortfattet beskrivelse av dette partiet. Den kan være nyttig for alle på venstresiden som har syntest det har blitt for mye Trump og Le Pen de siste årene. Danmark er ikke Norge, men det er forbausende mye som er likt og som vi kan lære av.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …