Kulturnyheter

Nøkken

En kraftig murstein av en debutbok som er en fryd å lese. Den har fått kritikerne til å ta fram de fremste superlativer. New York Times har kåret den til årets bok. Vi er også av dem som vil gi Nøkken våre sterkeste anbefalinger.

Nathan Hill

Det er kort fortalt en bred episk og ikke minst humoristisk skildring av USA over de siste femti år samtidig som det er en sterkt historie om forholdet mellom mor og sønn. Samtidig er en norsk husnisse et slags bærende element i handlingen.

Nathan Hill: Nøkken, Gyldendal Norsk Forlag 2017, 688 s.

Samuel blir forlatt av sin mor da han var 11. Det går mange år før de møtes igjen. Moren er nettopp da blitt landskjent for å ha ‘angrepet’ en Trump-liknende sterkt konservativ politiker som streber etter presidentvervet, riktignok har hun bare kastet småstein og grus på ham.

Kittelsen: Nøkken

Dette fører Samuel på sporet av å finne henne. Men han virvles inn i et etterhvert omfattende mylder av historier og begivenheter som peker mot morens oppvekst og morfarens bakgrunn fra Nord-Norge. I dette ligger skrømt og fortellinger om husnissen, nøkken, derav bokas tittel.

Selv om det er en fiksjonsfortelling er det ikke til å unngå at forfatteren tar med seg store deler av sin egen historie og egne erfaringer. Den er langt unna noen selvbiografi men det er ikke til å unngå at vi som lesere underveis identifiserer unge Nathan Hill fra Florida.

Hippie-livet på slutten av 1960-tallet er inngående skildret

Boka spenner episk over et bredt lerret. Vi får med oss USA fra 68-årene med Chicago og de voldsomme demonstrasjonene der til dagens tilstand.  Spesiell fornøyelse ser vi at forfatteren har av å drive gjør med vår tids japper og markedsorienterte menn, særlig de innen forlagsbransjen. Her går det i merkverdigheter og krumspring som er herlig å lese om. Faktisk kan det minne litt om surrealisme, eller en slags magisk realisme.

Boka kan leses som en beretning om all den humbug og falskhet som du finner i amerikansk kultur. Livsløgnene, bedragene, bløffen…

Forfatteren har brukt ti år på å arbeide med denne boka, opplyser han.

Viktige bautaer og merkesteiner i boka er foruten nøkken eller husnissen fra de nord-norske sagnene til morfaren gjenfortalt av moren, i første rekke morens opplevelser i Chicago under demonstrasjonenes og tumultenes tid i Chicago i 1968. Hippie-tiden med alle dens utslag står sentralt. Her skriver forfatteren sprelsk og levende som om han hadde vært der selv, men han var neppe påtenkt en gang da dette fant sted. Det bildet han tegner av Hammerfest med oljerigger spredt utover havet stemmer oss til ettertanke.

Et kryss i taket for en ny amerikansk fortellerstemme og for en amerikansk roman som er så fjernt fra amerikansk glamour og selvskryt det går an å komme!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …