Over 80 000 mennesker trosset snøen sist helg og var til stede på de forskjellige arrangementene da kulturhovedstaden Graz offisielt ble erklært for åpnet.
‘Velkommen til Wien, Graz’ største forstad’ står det på store plakater og skilt som møter tilreisende forvirrende utlendinger i disse dager etter å de har landet på Wiens internasjonale flyplass.
For nå er aktivitetene under Europas kulturhovedstad 2003 offisielt i gang etter at jule- og nyttårsfeiringa har lagt seg. Man har funnet en humoristisk vinkling på forholdet mellom landets desidert mest kjente by og den nest største byen som lenge har måttet finne seg i å leve i skyggen av sin mer berømte storebror.

Graz ligger midt i området Steiermark, og var i mange hundre år residensby for hertugen av Steiermark. Mens Wien ligger i nord og har Tsjekkia, Ungarn og Slovakia som nærmeste naboer ligger Graz ved foten av Alpene og ikke langt fra Italia og Slovenia. Industrien ble for alvor bygget ut på 15/1600-tallet. Byen har høyskoler, universitet og driftig opera. Det er en praktfull Altstadt, godt bevarte gamle bygninger. For noen år siden havnet den på UNESCO’s liste som bevaringsverdig.
Dobbelthet vil prege mye av kulturfeiringen. For midt i elva Mur er det bygget en kunstig øy hvor mange av begivenhetene vil finne sted. Kulturen vekk fra byen og ut på en øy som egentlig ikke eksisterer… Men inntil videre er selve bygget på øya stengt, til den offisielle åpningen av kulturøya.

Det er en frittstående teatergruppe, Theater im Bahnhof, som i dag tar oppmerksomheten ved de første arrangementene. De har framført svenske (og en gang norske og Ila-bosatte) Henning Mankells stykke Butterfly Blues og vakt stor oppmerksomhet.
Sveitsiske Beat Furrers samtidsopera Begehren har også preget åpningsbegivenhetene. Det er en opera som hviler på den klassiske Orfeus-myten.
Om et par uker kommer Kirov-ensemblet og Valery Gergiev på besøk og vil prege Graz i flere uker framover med opera og konserter. Spar Dame og Mazeppa er de operaene som vil framføres. Besøket skjer også i anledning av St. Petersburgs 300-års jubileum.
Norske Ann Helen Moen medvirker i flere oppsetninger ved Graz-operaen.
Utover i kulturåret blir det tett av besøken de kjente nevn. Anne Sofie von Otter og Wiener-filharmonikerne vil eksempelvis avlegge et besøk i juni med Mahler og Schønberg.
På Landesmuseum Joanneum vises utstillingen Latente Utopien som trekker linjene bakover med vekt på den årlige Steirische Herbst, en festival som finner sted på en tid da høstsola steker, og framover – hvordan vil morgendagens arkitektur bli?
En annen utstilling forkuserer på kunst og krig. Er krigen egentlig bare uttrykk for menneskenes iboende ondskap?