Kulturnyheter

Gripende

Forfatteren kaller dette selv en kriminalroman, hennes første. Det inntrykk den gjorde på oss imidlertid var at dette var noe mer, en svært gripende fortelling med en underfundig vri på slutten.

Kjernen i historien er velkjent: en liten jentunge stjeles fra sin mor og holdes stengt i skjul for omverdenen i åresvis. Seksuelt misbruk hører med.

Myriam H. Bjerkli: Lille linerle, Liv forlag 2017, 383 s.

Langt på vei grep denne historien sterkt. Til tider ble vi nærmest bundet til sidene, fengslet av handlingen. Til å være en debut i denne sjangeren er dette makesløst gjort! Men det er noe langt mer, dette er en historie som stikker dypt.

Den enslige moren Sissel opplever at hennes førskoledatter blir søkk borte. Etter som tiden går antas det at hun er druknet.

Men forfatteren lar oss følge forløpet parallelt med den vesle jente og hennes bortfører. Sissel møter snart en annen mann, får et nytt barn og nye dimensjoner i historien oppstår.

La meg første si at handlingen er fengslende og godt fortalt. Sånn sett er dette en bok som absolutt kan anbefales og forfatteren skal ha mye ros. Men jeg har også innvendinger. For det første blir romanen for omfattende, det presses inn for mange momenter som på en måte roter det til. Nå vil jeg imidlertid ha sagt at sluttpoenget er en artig vri!

Der det svikter er altså selve dramaturgien. Dette er egentlig to bøker. Det er en stort anlagt roman som sprenger krimfortellingens rammer. Boka røper et forfattertalent som kan ha mye innabords. Et godt råd har vi imidlertid: en kan ikke få med alt en har av tanker og ideer i en enkelt bok.

Kill your darlings, heter det.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …