Kulturnyheter

Praktfullt

fotos: Kulturspeilet

For en vanvittig flott konsert! Det sydet og kokte av nærmest overjordiske klanger – og entusiasme – fra orkesterpodiet. Den til og med lumske og uberegnlige akustikken i det kommunale konserthuset stilte for en gangs skyld mer enn gjerne opp og tilrettela klangene slik at det ble en nærmest orgastisk fornøyelse.

Her var det mye å glede seg over i det absolutte høydepunktet av en fargesprakende og mektig framføring av Berlioz’ mest kjente og spilte verk, hans fantastiske symfoni.

Unge musikere hadde kvalifisert seg til å spille med garvere musikere i Oslo-filharmonien. De beslagla så så si annenhver plass på podiet. Tilsammen ble det nærmere 200 musikere som framførte dette mektige verket.

Oslo Konserthus 5.10.2017 Olivier Messiaen: Les Offrandes oubliées, Edward Elgar: Cellokonsert, Hector Berlioz: Symphonie fantastique, Oslo-filharmonien, Joshua Weilerstein – dirigent, Kian Soltani – cello, Ung Filharmoni

Dette tiltaket fant sted i samarbeid med bl.a. Festspillene i Bergen og Barrat Due Musikinstitutt. Et utmerket tiltak! Bare den gleden du så og merket ved de unge musikerne og deres entusiasme ga dette verket et ekstra sting.

Dirigenten Joshua Weilerstein har besøkt oss flere ganger de siste årene. Vi setter stor pris på hans veloverveide og ukunstlete måte å ta tak i musikken på, særlig med et krevende verk som Berlioz’ ‘fantastiske symfoni’. Her fikk det glød! Komponisten kalte det selv ‘en episode i en kunstners liv’. Det starter med drømmer og følelser og ender opp med marsj til skafottet og heksesbatt. Intet mindre.

Verket er et av de aller første eksemplene på program-musikk og presenterer en idée fixe, et slags ledemotiv som gjentar seg under hele symfonien. Det blir storslått og fargerikt. Vi må si at det rett og slett låt praktfullt med så mange musikere på podiet. Slik skal det være!

Messiaens Les Offrandes oubliées er i utgangspunktet et dypt religiøst verk. Komponisten var katolikk og dette gjenspeiles i mange av hans komposisjoner. Kors og synd er sentrale i dette verket. Messiaen må regnes blandt det forrige århundrets største komponister. I hans verker blandes det inn naturinntrykk, dyp religiøsitet og fuglesang. Dette verket er blandt de tidligste av hans komposisjoner, det første orkesterverket han lot framføre offentlig, og ble skrevet i 1930 da han var en ung mann på 22.

Cellokonserten til Elgar er en av de mest framførte av cellokonserter. Her ble den framført ev persisk-østerriske Kian Soltani. Han har allerede skapt seg en internasjonal karriere. En utrolig cellist! Klangen i hans instrument var stor, fyldig og bred, faktisk helt magisk.

For en flott konsertkveld!

Foreldre og slektninger til de unge poder hadde stilt opp for å gi sine unge helter velfortjent applaus, noe de til og med gjorde mellom satsene i Berlioz’ verk. Vi antar at ungdommen lar falle noen velfortjente ord om skikk og bruk over middagsbordet i dagene framover.

 

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …