Kulturnyheter

Hagens spiskammer

Det er befriende å åpne en bok som går rett på sak og omhandler det den lover i tittelen. Her finner vi intet fjolleri med jålete utenlandske navn på retter og vekster, intet fjas og tull. Det er rett på sak: inn i hagen, beskrivelse av et utvalg nyttevekster og hva man kan få ut av dem. Det beste av alt: dette er vekster de fleste kjenner og det foreligger ikke noe mystisk og magisk helsebringende ved dem. Men selvfølgelig er de som alt grønt helsebringende!

Rikt illustrert er boka, et avgjort pluss.

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley: Fra hagens spiskammer, Gyldendal forlag 2017, 300 s.

Det er utrolig hvilken glede en hage kan gi! fotos: Kulturspeilet

Du blir utrolig godt humør av å lese en bok som tar deg med på´de samme erfaringer og gode opplevelser du selv har gjennom årene. Du behøver med andre ord ikke oversette nyttevekster eller retter til italiensk eller japansk, for å få utbytte av dette. Her bringes til torgs de enkle sannheter om rips og solbær og hva vi kan gjøre med dem. Enkelt, rett på sak.  Alle kan kjenne seg igjen.

eller veranda

Selvfølgelig er det ikke alt som vi kan dyrke i hagen vår som det er plass til. Men paprika og squash – ukjente for generasjonen før oss – er det plass til. Om vi som liker litt gresk snert på salaten og savner løvstikke, gjør ikke dette noe. For her er det så mye!

Det har dessverre meldt seg en moteretning den senere tid med å framstille slikt som kan dyrkes og spises med utenlandske navn og deravfølgende stort fjolleri med vekster som ikke helt er egnet for vårt klima , rett og slett forfengelighet. Men slikt skjærer vi unna med denne boka. Herlig!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …