Kulturnyheter

Sgt. Pepper femti år

I dag 26. mai er det femti år siden lanseringen av albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Offisielt kom det ut i Storbritannia 1. juni.

Det er blitt kåret som tidenes album innen populær- og rockemusikken. For Beatles var det utvilsomt høydepunktet i deres karriere.

Albumet var det første store suksessfulle konseptalbumet i pop- og rockmusikkens historie. Samtidig representerte det noe helt nytt innen pop og rock. Innflytelsen fra eksempelvis indisk musikk og seriøs samtidsmusikk slo sterkt inn. Men her er også sirkus, vaudeville og en mengde forskjellige stilarter blandet inn. Paul McCartney uttrykte sin beundring for Karlheinz Stockhausen ikke bare på omslaget men også delvis i musikken.

Det påkostede coveret var også påkostet, særlig med avbilding flere kjente personer, bl.a. Stockhausen og Karl Marx.

George Martin var Beatles’ produsent og det var uten tvil hans innsats som lå bak suksessen med arrangementer og tilrettelegging. For noen av låtene, særlig avslutningssporet A Day in the Life, var det i bruk et fullt symfoniorkester med herlig glissando-bruk stigende i crescendo. Dette sporet er såvidt vi vet det eneste som parhestene Lennon-McCartney innrømmer å ha laget sammen.

Albumet bærer i særlig grad preg av Paul McCartney. John Lennon var på denne tiden inne i en tåke av LSD-rus og hans bidrag var ikke så mange og iøynefallende som partnerens selv om A Day in the Life offisielt var en låt de som sagt sto sammen om.

George Harrison’s bidrag Within You, Without You representerer også en start på hans karriere som låtskriver, noe som resulterte i flere suksessfulle album i etterkant.

Rolling Stones ville ikke være mindre og fulgte opp året etter med psykedeliske Their Satanic Majesties Request. Men dette var utvilsomt en klar miss av rockegruppa, noe de også innrømmer selv. Derimot var Frank Zappa heldigere med sin parodiering av the Beatles med We’re only in it for the Money. Paul McCartney innrømmer også at Zappa var en inspirasjonskilde til Sgt. Pepper med sitt tidligere Freak Out-album. Også Beach Boys kom på denne tiden med et tilsvarende album, Pet Sounds, men det er langt unna Zappa for å si det slik.

Innspillingene skjedde i en atmosfære av overskudd og kreativitet og omfattet atskillig flere spor enn det ble plass til. Noen av dem gikk inn på den etterfølgende Magical Mystery Tour og albumet med lydsporene til tegnefilmen Yellow Submarine, mens andre ble utgitt som singler som Penny Lane og Strawberry Fields forever.

For Liverpool, hjembyen til the Beatles, vil begivenheten behørig markeres.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …