Kulturnyheter

I skyggen av Stalin

Alf R. Jacobsen har i en årrekke forsynt oss med dokumentarbøker. Særlig fra siste verdenskrig og spesielt fra områdene i nord. Årets bok omhandler tiden under og rett etter frigjøringen i 1945. Her har han fått fram materiale som til nå så å si har vært ukjent i offentligheten. For å si det slik, til gravejournalist å være sitter han inne med en enorm mengde kunnskap og stoff i form av artikler, intervjuer og arkiver. Noe av det har resultert i filmatiseringer, annet i TV-programmer. Foruten dokumentarlitteratur.

 

Det mest oppsiktsvekkkende ved årets bok er at han mener at de tyske okkupasjonsoldatene i Nord-Norge – over hundre tusen – ble stående i landsdelen dels væpnet, tii langt etter frigjøringen. Av den grunn at disse kamperfarne soldatene var gode å ha i bakhånda i tilfelle Sovjet ville annektere norsk land eller ikke ville trekke seg ut av Finmark og Troms!

Alf R. Jacobsen: 1946 – 49. i Stalins skygge Vega forlag 2017. 328 s.

Brofoss
Trygve Lie

Alf R. Jacobsen trekker linjene flere år bakover til da den russiske utenriksministeren Molotov i et møte med den norske utenriksministeren Trygve Lie I Moskva i 1941 hadde ymtet frampå om at Sovjet trengte adgang til havet og at en revisjon av Svalbardtraktaten kunne være aktuell. Trygve Lie og regjeringen sa delvis ja til dette men holdt saken svært hemmelig til den ble satt på spissen i forbindelse med frigjøringen.

Nå stilte saken seg i et annet lys. Den Røde Hær hadde valset over halve Europa og landene i øst, Baltikum inkludert, og de var mer eller mindre underlagt Sovjet. I årene som fulgte annekterte Sovjet land etter land i Øst-Europa. Høydepunktet ble nådd med Tsjekkoslovakia i 1948. Det førte også til en slags bråvåkning for Arbeiderpartiet og Gerhardsen. Raskt ja til Marshall-hjelpen og inn i NATO ble resultatet. «Marxistene» i AP som Jacobsen kaller dem med Brofoss i spissen som i utgangspunktet var skeptisk til Marshall-planen, ifølge Jacobsen, led nederlag

I hele dette tidsspennet lar han utvalgte sitater fra dagbøkene til Venstremannen Gunnar Jahn følge handlingen som en slags sarkastiske kommentarer. Jahn satt selv i Hjemmefrontledelsen og den første samlingsregjeringen før han ble Norges Bank-sjef. Og han var avgjort ingen tilhenger av Arbeiderpartiet.

Bonsak nederst til venstre

Selv om dette er en bok i en serie som omfatter de første årene av etterkrigstiden holder Alf Jacobsen hele boka igjennom det sentrale temaet varmt: trusselen mot Norge fra øst. Men han vier også plass til mange andre dels artige snurrighete fra etterkrigstiden, eksempelvis Leif Justers hodestups forelskelse i en dansk revystjerne og den elleville beretningen om Bonsak i Drøbak, han som var nestkommanderende på Oscarsborg 9. april 1940 da Blücher fikk nådestøtet, men også drev et slags illegalt skjenkested og bule ved siden av å være en rødglødende kommunist. Denne historien har til nå nært lite kjent.

Alf R. Jacobsen skriver raskt og legger en effektiv og god journalistisk hånd over sin framstilling. Men tidligere har jeg notert at det av og til har gått litt for fort i svingene. Så også her. Det groveste synes jeg er at han tidvis detter i fella som en overentusiastisk Unge-Høyre-gymnasiast i sin framstilling av verdenspolitikken. Men han er neppe noen ung kvisete Unge Høyre-type! Verre blir det når han nærmest slavisk framstiller Trygve Lie som en politiker i FN som lydig hånd for Sovjet. For en som har møtt Trygve Lie i sin tid må jeg si at det overrasker: du er ikke mange setninger underveis i en samtale med Trygve Lie før hans antikommunisme inntreffer. I mitt tilfelle dreiet det seg om at jeg skulle passe meg for «de folka» som vokste opp i visse hus på Vestbysletta på Grorud: «Her krydde det av kommunister».

Men samlet er dette en fin dokumentarbok og en samlende bok om årene like etter krigen. Vi trenger slikt i dag!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …