Internett vil ikke la seg kontrollere og friheten vil seire.’
Disse ordene sto nylig å lese i britiske Guardian. Mannen bak er Ai Weiwei.
Kinesiske Ai Weiwei er en av samtidskunsten aller fremste navn. Han designet det berømet olympia-stadionet i Beijing – fugleredet – men har også måttet tåle til dels harde represalier og arrestasjoner fra kinesiske myndigheter for sin frispråklighet. Hans arbeider kan likevel sees i de mest prestisjefylte utstillingslokalene verden over. Nylig hadde han en utstilling i København hvor han hang opp sykler med henvisning til Maos ord om å ‘la hundre blomster blomstre’.

Mao. innleder også hans nylig offentliggjorte artikkel om internett og Kina. Maos sitat om at kommunister oppnår kontroll med geværets makt og fastholder kontrollen med pennens bruker han til å vise forholdene i dagens Kina. Men forholdene siden Maos dager til dagens har endret seg betydelig, sier han. I dag eksisterer internett, noe som gjør at alle kan få med seg nyhetene i omtrent det øyeblikk de skjer.

Men dagens kinesiske myndigheter holder igjen. De vil ha ‘åpning’ men ikke full åpenhet. Men blogg’er og kanaler som Facebook forandrer dette totalt, selv om Facebook og Twitter formelt er forbudt i Kina. Likevel er det i praksis umulig å ha full kontroll. Alle involverer seg i alt. Omveiene gjør det lett for folk å få tak i og dele viktig informasjon. I følge Weiwei har folk fått smaken på det forbudte, på åpenheten og friheten. Den milde brisen stryker over kinnene. Dette gjør at full åpenhet ikke kan holdes tilbake.

Kina er i dag et høyt industrialisert land. Økonomisk er det et av hovedpillarene i verden. Teknologisk står det ennå litt tilbake. Men det er avhengig av kunnskap og ikke minst kreativitet for å utvikle seg. Dette gjør at utviklingen ikke lar seg stanse. Maos ord om geværet og pennen kan kanskje ennå ha gyldighet noen tid. Men i lengden holder de ikke. Brisen vil øke til hard vind og kanskje full storm. Før eller senere er barrierene nødt til å falle.
Weiwei bruker bildet om en dam som demnes opp. Du må stadig bygge en høyere demning, men presset vil fortsatt være der og øke for hver regndråpe som faller. Før eller senere vil den gi etter – eller slusene åpnes.
Kinas økonomi vil ikke tåle å kutte informasjonsstrømmen. Samfunnet vil før eller seinere innse at internett ikke lar seg kontrollere. Weiwei avslutter: ‘…og hvis internett ikke lar seg kontrollere, vil friheten seire. Så enkelt er det.’