Kulturnyheter

Jakten på Bin Laden

Mark Owen(Mark Bissonette)/Kevin Maurer: En tøff dag – den første innsideberetningen fra Navy Seal-operasjonen som drepte Osama Bin Laden, Gyldendal Norsk forlag 2013, 282 s.

Owen_ToeffDag

Hevn for dette
Hevn for dette

Denne boka er en amerikansk heltehistorie av i dag. Den følger de to lagene med SEAL-soldater som gjennomførte operasjonen som fant Osama Bin Laden og henrettet ham. Mark Bissonette bruker Mark Owen som psevdonym for den soldaten som forteller denne beretningen. Boka tar ham med på episoder i hans angivelige over ti års tid i SEAL-styrkene på oppdrag i Irak, Afganistan og Somalia.

Inntil den dag kommer da han sammen med andre utvalgte fra SEAL samles til et treningsopplegg med det som formål å gå inn der man nå med sikkerhet vet at Osama Bin Ladenbeflnner seg i Pakistan vegg-i-vegg med landets militærakademi og konfrontere ham, dvs. ta hevn for 11.9. og de flere tusen livene som han sto ansvarlig for gjennom sine terrroraksjoner mot tvillingtårnene i New York.

Carl Gustaf Hamilton, her i Mikael Persbrandts skikkelse, fremdeles den beste skildringen av SEAL, fiktivt eller ikke
Carl Gustaf Hamilton, her i Mikael Persbrandts skikkelse, fremdeles den beste skildringen av SEAL, fiktivt eller ikke

11.9. har i likhet med Pearl Harbour i 1941 gått inn i historien som Det Store Nederlaget for USA. Det er blitt et nasjonalt trauma. Denne beretningen har opplagt den hensikten at den skal rette opp dette.

Men gjør den det? Det kan virke slik, Barack Obama ble gjenvalgt og amerikanerne setter angivelig umåtelig pris på å lese denne beretningen. Vi vil helt sikkert få flere spillefilmer om dette i tiden som kommer.

Det er mye som tyder på at dette er en konstruert beretning, at den ikke er fortalt av en tidligere SEAL-soldat til en erfaren forfatter (Maurer), men at det rett og slett er en frisert beretning slik SEAL, CIA og forsvarsmakten/myndighetene vil la den framstå for ettertiden. I USA finner man det som er av verdens fremste manusforfattere.

Bekreftelsen får du mot slutten av boka. De som sannsynligvis står bak har gjort den graverende feilen at de har glemt sannsynligheten og latt dramaturgien spille ut for en spennende beretning. For slik det utvikler seg tror jeg rett og slett ikke på at dette er sant.

Sannsynligheten for at bokas ene forfatter av flere lag med SEAL-soldater er den som konfronterer og senere frakter ut liket av Bin Laden, er utrolig. Eller at det ikke har kommet flere beretninger fra de som var med. For blir først én styrtrik på en slik historie, vil helt sikkert andre, bli fristet til å forsøke seg!

Eller for å si det på en annen måte: med den disiplinen og antatte selvkontrollen som SEAL-soldatene må ha, er det mer enn usannsynlig at en person helt i spissen for styrkene kan bryte dette. Og sagt på en annen måte: hvordan kan han slippe ‘fri’ fra myndighetene etter på alvorlig vis å ha brudt sin ed? Det er jo usannsynlig at de ikke makter å oppspore ham når de fant bin Laden!

Men uansett er dette historien om hvordan Osama Bin Ladenmøtte de evige jaktmarker. Sant eller ikke. Frisert, sensurert eller ikke. Boka gir et bilde av de enorme anstrengelsene det koster å være med i en slik elite-styrke og viser små gløtt av livet bak fasaden. Men her må nok de evenuelle manusforfatterne melde pass for en svenske. For jeg syntes faktisk at Jan Guillou er atskillig dyktigere på å beskrive hva det kreves av umenneskelige anstrengelser for å bli elitesoldat og alt slitet bak treningen i SEAL!

Selv om han aldri har vært SEAL-soldat og er ærlig nok til å la sine historier utfolde seg i fiktiv form gjennom Carl Gustaf Hamilton og hans kumpaner.

Han står i hvert fall fram med eget navn.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …