Kulturnyheter

Gnistrende god

Fotos : Dag Jenssen
Fotos : Dag Jenssen

Det Norske Teatret. Lars von Trier: Antichrist.
Ane Dahl Torp, Sigurd Myhre,
Emil Johnsen og Kikki Stormo regi: Peer Perez Øian.

Lars von Trier sin film Antichrist skapte stor debatt da den kom i 2009. Regissør Peer Perez Øian våger nå å ta filmen til scenen, og resultatet er en gnistrende god forestilling proppet med skremmende scenebilder, ettertenksomme replikker og grufulle menneskeskjebner.

Han og Ho mister et barn, og tapet sender de to elskende utenfor et stort stup, fullt av følelser, depresjoner, skyldfølelse, angst og sinne. Ane Dahl Torp og Sigurd Myhre spiller de to med innlevelse, kløkt, forståelse og respekt. Dahl Torp gir av sitt følelsesregister og får frem rollefigurens tosidighet på en fabelaktig måte. Grensen mellom sorg og glede, skyldfølelse og sinne er en knivsegg, men Ane Dahl Torp har styrken som skal til for å stå løpet i halvannen time.

Scenografien er genial. Det som tilsynelatende er en vegg av brune pappesker, forvandler seg til å bli en fleksibel løsning, som gir dybde etter hvert som lokasjonen endrer seg. Lyssettingen er også flott og gir dybde til scenerommet. Rundt seg har de to kjempende et trekløver, bestående av Kråka, Reven og Hinden, spilt av Oddgeir Thune, Emil Johnsen og Kikki Stormo. De figurerer stort sett som fortellere og gir publikum tankevekkere underveis. Det skjæres grimaser og kraftuttrykkene hagler. Det er rått, brutalt og sårt – det gjør vondt i magen mange timer etterpå. Karakteristiske scener fra filmen er bevart og sexscenene er minst like vonde på teaterscenen som på filmlerretet.

Dette er teater som krever mot og en bukett gode skuespillerprestasjoner. På Det Norske Teatret sin Scene 2 får du det hele servert. Det er vondt, men slikt teater behøver man innimellom. Livet er brutalt og man vet ikke når ulykken rammer og hvordan vi takler det uforutsette.

Sjekk også

Byggmesteren i honningfella

Byggmesteren begynner å bli gammel. Han har bygget hus, men intet storslått tårn, intet minnesmerke …

Flat farse på Oslo Nye

Oslo Nye har denne høsten satset på farse, som skal trimme lattermusklene i det sure …