Kulturnyheter

Jon Michelet

foto: Kulturspeilet

Jon Michelet er død, 73 år gammel. Med ham er en folkekjær og svært populær forfatter, historieforteller og politiker gått bort.

Han rakk å skrive ferdig fem bind i sitt magnum opus, sjømannsserien om krigsseilerne under krigen. Formålet med serien var å gi sjømennene oppreising for den uretten som ble begått mot dem etter konvoiene og Nortraship-behandlingen.

Forlaget opplyser at det sjette og avsluttende bindet, «Krigerens hjemkomst», vil komme til høsten. Han rakk akkurat å sette punktum.

Jon Michelet har et eventyrlig liv bak seg. Han har vært sjømann, journalist, forlagsredaktør i Oktober, bryggesjauer, redaktør av Klassekampen, politiker (satt i Fylkestinget for Rød Valgallianse i Østfold) og ikke minst en svært populær forfatter. De siste årene har han toppet bestselgerlistene med sine sjømannsbøker.

Med Dag Solstad, foto: Kulturspeilet

I Klassekampens første år skrev han peti’er under synonymet jonm. Det er siden blitt hengende ved ham.

Jon Michelet var en utrolig folkekjær forfatter, kanskje den mest populære av alle i etterkrigsperioden. Han behandlet emner som angikk folk, gjerne den daglige kampen, og gikk rett på sak. Hans bruk av ord og uttrykk var neppe noe for de fintfølende, som eksempelvis Svenska Akademien eller fruenes teselskap på Frogner, og dette forklarer noe av hans popularitet. I de siste bøkene om norske sjøfolk under verdenskrigen smeller det tett i skottene av saftige replikker, noe som gjør lesingen herlig. Han levendiggjør vanlige folk på en utrolig måte.

foto: Kulturspeilet

Han begynte for alvor skrive bøker på 1970-tallet. Først var det krimbøker med Thygesen som et slags alter ego. Siden kom det bøker av forskjellig format, bl.a. fotballbøker han skrev med Dag Solstad, reportasjebøker fra fotball-VM i flere år.

Spenningsboka Orions belte i 1977 ble det også laget en film av.

Han hadde et sterkt politisk engasjement og det er ikke til å underslå at han ofret mye av seg selv med sitt engasjement, bl.a. ved oppstarten av Oktober forlag i sin tid, i fylkestinget i Østfold og som redaktør av Klassekampen. En god og levende illustrasjon av dette gir han i boka «Mappa mi», om hvordan han ble overvåket av politiet gjennom en årrekke.

For sine sjømannsbøker fikk han Norsk sjøoffisersforbunds hederspris i 2015.

Han har skrevet nær femti bøker. De er i alle sjangre, fra spenning- og krimfortellinger til skuespill og mer dramatisk stoff. Med hans bortgang har vi mistet en av våre mest folkekjære forfattere.

Sjekk også

Lise Davidsen i Bayreuth

I dag debuterer den norske sangerinnen Lise Davidsen i Bayreuth i rollen som Elisabeth i …

En hårsbredd fra fascismen

Den indiske forfatteren Salman Rushdie hevder et USA nå befinner seg et steg nærmere fascismen. …