Kristne organisasjoner og særlig den mektige Opus Dei-ordenen har store innvendinger mot den pågående innspillingen av filmen som er bygget over DaVinci-koden. Innspillingen startet i Paris i juni og filmen vil ha verdenspremiere 19. mai neste år.
Det er forfatterens beskrivninger av den katolske kirke og særlig Opus Dei-ordenen, som er bokas virkelige skurker, som har ført til spekulasjoner om at Hollywood-selskapet Columbia Pictures er nødt til å bøye av og ta hensyn. Både kirken og særlig ordenen er mektige i USA og et filmselskap bør ikke tråkke mektige menn med store pengesekker for nære.
Dette har lenge ført til spekulasjoner om at Dan Browns opprinnelige bok er blitt endret eller modifisert slik at beskyldningen er dempet. Det er til og med antydet at navnet på ordenen Opus Dei blir holdt utenom i selve filmen. Ordenen har i likhet med flere kristne organisasjoner alt sendt bekymrete brev til filmselskapet.
Kristne organisasjoner har meldt at de ønsker at en kommende film ikke skal være fullt så ‘fornærmelig og støtende’ mot grunnleggende kristne verdier. Andre hevder at å bløtgjøre og modifisere forfatterens opprinnelige poeng vil samtidig bidra til å ødelegge hele historien. Det som mange reagerer over er nettopp noe av det mest sentrale ved hele boken.
Alle disse spekulasjonene har ført til at filmselskapet har lagt fullstendig lokk på all informasjon om såvel innspilling som script og manus. Riktignok er Dan Browns bok en ren fantasifortelling, men i boken skriver han at han bygger på ‘historiske og vitenskapelige facts og undersøkelser’. I dette ligger også antydningene om forholdet mellom Jesus og Maria Magdalena og deres eventuelle etterkommere, noe som vil snu offisiell kirkehistorie fullstendig på hodet. Boken retter et slag mot kirkens mannsvelde som i følge forfatteren er et ‘kupp’ som ble foretatt mot ‘det hellige feminine’ (forfatterens ord).
Den feminine fornektingen av bibelhistorien har ført til en slags demonisering av Maria Magdalena som ‘hore’, noe som i følge enkelte førte til nedslakting av millioner av kvinner under korstogene og senere hekseforfølgelsene, et poeng som Jan Guillou har behandlet i en bok om hekseprosessene.
Filmen spilles inn i Louvre i Paris. Men filmsettet er blitt nektet adgang til Westminster Abbey i Storbritannia med begrunnelse i at boken er ‘teologisk usunn’.
Dan Browns bok daVinci-koden er med sine 56 millioner eksemplarer den bok som er trykket i neststørst opplag i verden. Bare Bibelen har nådd større opplag. Boken stiller i fiction-form spørsmålet ved grunnleggende ting i den vestlige religion og kultur. Og er ikke dette en av litteraturens oppgaver?